Τρομερή ανακάλυψη: Επιστήμονες βρήκαν δεινόσαυρο!

 

Το 2011 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα από τα πιο παρθένα  απολιθώματα δεινοσαύρων: έναν σχεδόν ολόκληρο αγκυλόσαυρο, με τις οδοντωτές ακίδες του, τα περισσότερα άκρα του, την πανοπλία του και τα εντόσθιά του. Η πιο εκπληκτική λεπτομέρεια, όμως, ήταν ότι το απολίθωμα είχε ασυνήθιστα καλά διατηρημένο το πρόσωπο και το δέρμα του.

    Ο Μαρκ Μίτσελ, ένας τεχνικός στο Βασιλικό Μουσείο Τίρελ, χρειάστηκε περισσότερες από εφτά χιλιάδες ώρες και έξι χρόνια για να το ξεθάψει. Αυτό ανήκει σε ένα είδος αγκυλόσαυρου που πήρε το όνομά του:borealopelta markmitchelli.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αγκυλόσαυρος έφτανε σε μήκος  τα οκτώ έως εννιά μέτρα και βάρος τους τέσσερις έως επτά τόνους. Ανήκει στο γένος των ορνιθισχίων δεινοσαύρων  το οποίο έζησε πριν από 65,5 εκατομμύρια χρόνια στη Β. Αμερική. Αυτοί ήταν μεγάλοι φυτοφάγοι θωρακισμένοι δεινόσαυροι. Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό τους ήταν η πανοπλία τους, η οποία κάλυπτε το σώμα τους και αποτελείτο από ακίδες  και οστέινες πλάκες. Ακόμη και τα βλέφαρά τους είχαν οστέινες προστατευτικές πλάκες. Επίσης διέθεταν οστέινο ρόπαλο στην άκρη της ουράς τους για περισσότερη προστασία , που ζύγιζε τριάντα κιλά.

Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο, λοιπόν, εύρημα για τους παλαιοντολόγους αποτελούσε μια δύσκολη λεία εξαιτίας του μεγέθους και της πανοπλίας του.

Πηγή

https://www.huffingtonpost.gr/news/deinosaeros/

 

Μαρία Δαγκλή (μαθήτρια της  Α”   Λυκείου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης