Editorial – Καλώς Σας Βρήκαμε!

ΑΠΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ - Μαρ• 14•18

Κάθε αρχή είναι και μια μικρή γέννηση. Καραδοκεί πάντα κάπου στις σκιές ο φόβος του αγνώστου. Δεν κυκλοφορούν, βλέπετε, πλέον οιωνοί και μάντεις, να ξέρεις εκ των προτέρων σαν τον Οδυσσέα να φυλάγεσαι, να ρίχνεις την ασπίδα σου πάνω στην αμμουδιά της Τροίας να πατήσεις και να αφήσεις άλλον να δεχθεί τα εχθρικά τα βέλη.

Ευτυχώς, το πρώτο τεύχος μιας εφημερίδας δεν είναι λάβαρο πολεμικό πάνω σε ξένα χώματα. Είναι ένα νέο σκαρί καμωμένο για ταξίδια, μια πύλη σε άλλους κόσμους — εκείνους στους οποίους ζει κι εκείνους που περιδιαβαίνει ο κάθε αρθρογράφος — και μια γέφυρα ανάμεσα σε ανθρώπους που ίσως να μην συναντηθούν ποτέ δια ζώσης. Συνήθως σε εκπλήσσει μόνο ευχάριστα.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, κάνω εφημερίδες με τους μαθητές μου 15 χρόνια τώρα. Και κάθε φορά χαίρομαι να βλέπω τις κρυμμένες πτυχές των μαθητών που ξεκλειδώνουν όταν τους δίνεται το βήμα να μιλήσουν ή να εκφραστούν ελεύθερα για όσα αγαπούν και όσα τους προβληματίζουν.

Το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσολογγίου ειδικότερα είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση σχολείου. Απαρτίζεται από μαθητές-αγωνιστές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εργάζονται τις υπόλοιπες ώρες και παρακολουθούν τα μαθήματα το βράδυ γιατί οι ίδιοι επέλεξαν πως θέλουν να ολοκληρώσουν τη μόρφωσή τους. Μαθητές με τους οποίους εμείς, το διδακτικό προσωπικό, απολαμβάνουμε να συγχρωτιζόμαστε, να διδάσκουμε, να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε.

Το παρόν τεύχος είναι το πρώτο άνοιγμα της ομάδας μας στον χώρο της ψηφιακής και της έντυπης μαθητικής δημοσιογραφίας, πιθανόν λίγο διστακτικό, αλλά εντούτοις σταθερό και πολλά υποσχόμενο. Εύχομαι από καρδιάς να δοθεί συνέχεια, να αγαπηθεί ως παρουσία και να ακολουθήσουν κι άλλα και η μαθητές λίγο λίγο να αναλάβουν ακόμη πιο ενεργό συμμετοχή σηκώνοντας στους ώμους τους και αυτό το φορτίο με τον ίδιο ενθουσιασμό που δείχνουν σε όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνονται φέτος.

Οι «γκιώνηδες» του Εσπερινού, πλάσματα με πείσμα και θέληση, στο λυκαυγές του 2018, έχουν ήδη στο ενεργητικό τους έναν μαθητικό συνεταιρισμό, αρκετά bazaar με δικά τους χειροτεχνήματα, μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης για δωρεά μυελού των οστών, τρεις συμμετοχές στον διεθνή διαγωνισμό του European School Radio, μια υπό εξέλιξη επικοινωνία με αντίστοιχο εσπερινό σχολείο στη Σαρδηνία και διαρκώς εντονότερη παρουσία στην τοπική ζωή.

Ελπίζω το σκαρί μας ετούτο να είναι καλοτάξιδο και να τους πάει όσο μακριά το επιθυμούν!

Καλή σας Ανάγνωση!

Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου

(Εκπαιδευτικός Εσπερινού Γυμνασίου Μεσολογγίου με Λυκειακές Τάξεις,

Υπεύθυνη έκδοσης – Αρχισυντάκτης)

Σχολιάστε

Top