Αθλητικοί σύλλογοι στη Φλώρινα : Επιτυχίες και Προβληματισμοί

Συνέντευξη με τον κ. Καλυβιάνο, εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής και συνοδό βουνού.

 Κ. Καλυβιάνε, καλησπέρα σας. Ποια είναι η ιδιότητά σας;

Είμαι εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ξιφασκία, προπονητής Α΄ κατηγορίας και συνοδός βουνού. Τελείωσα το ΔΙΕΚ και υπηρετώ στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας. Είμαι επίσης πρώην σύμβουλος του Υπουργού Αθλητισμού.

Η Φλώρινα διαθέτει πολλούς αθλητικούς συλλόγους για ποικιλία αθλημάτων. Τι διακρίσεις έχουν οι σύλλογοι της Φλώρινας σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο;

Πράγματι υπάρχουν πολλοί σύλλογοι, και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Στα αθλήματα ανήκουν η χιονοδρομία του ΣΟΧ και του ΑΟΦ, που έχουν συμμετάσχει και σε ολυμπιακούς αγώνες. Ένα ακόμη άθλημα είναι η ξιφασκία στην οποία υπάρχουν πολλές διακρίσεις. Οι σύλλογοι της ξιφασκίας είναι η Γυμναστική Ένωση Φλώρινας (ΓΕΦ), ο Όμιλος Ξιφασκίας και ο Φοίνιξ. Υπάρχουν επίσης σύλλογοι για το πινγκ πονγκ, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το καράτε, τον στίβο και το taekwondo. Το τένις και το σκάκι επίσης είναι κάποια από το αθλήματα με διακρίσεις, όπως επίσης το σκι, η σκοποβολή και η τοξοβολία. Τα περισσότερα από αυτά τα αθλήματα έχουν λάβει διακρίσεις σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πιστεύετε ότι θα συνεχίσουν οι διακρίσεις στο μέλλον ;

Υπάρχει ελπίδα να συνεχιστούν. Όμως πολλές εγκαταστάσεις δεν είναι καλά φτιαγμένες, πρέπει οι χώροι να εκσυγχρονιστούν, να έχουμε καλύτερα αθλητικά κέντρα. Επίσης το χιονοδρομικό κέντρο έχει απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, το τένις και το βόλεϊ κάνουν σε γυμναστήριο σχολείων προπονήσεις. Πρέπει να υπάρχουν καινούργιες εγκαταστάσεις. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ο αθλητής να θέλει να συνεχίσει το άθλημά του να το συνεχίσει στο μέλλον επαγγελματικά. Τέλος, οι καιρικές συνθήκες στην πόλη μας είναι δύσκολες. Τον χειμώνα στην Φλώρινα έχει πολύ κρύο και είναι δύσκολο να γίνονται προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται καινούρια αθλητικά κέντρα.

Γιατί οι νέοι αποφασίζουν να κάνουν κάποιο άθλημα;

Βασικός λόγος είναι κοινωνικοποίηση. Μέσω του αθλητισμού κάνουν ομάδες, φιλίες, περνάν χρόνο με τους συμπαίκτες τους, διασκεδάζουν. Επίσης πολλοί αθλούνται για τη φυσική τους κατάσταση και για θεραπευτικούς λόγους. Πολλοί σκέφτονται τις σχολές τους, την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Το κακό είναι ότι πολλοί, όταν φεύγουν για σπουδές εγκαταλείπουν το άθλημά τους -εκτός αν ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό. Γενικότερα, αν υπάρχει θέληση από τους ίδιους τους αθλητές μπορούν να υπάρξουν πολλές διακρίσεις σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να έχουμε πολλές νίκες.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Λεωνίδα Καλυβιάνο για τον χρόνο και τη διάθεσή του να υποστηρίξει  την προσπάθεια έκδοσης της σχολικής μας εφημερίδας.

Γράφουν οι: Μουρατίδου Μελίνα, Κορομπίλη Ανθή, Γιώσκου Φρειδερίκη και Καλαθά Δωροθέα