Ιστορικό Τοπικής Εφημερίδας ¨ΕΘΝΟΣ¨

Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε στην σχολική μας εφημερίδα τον κο Χρήστο Κωνσταντινίδη, Δ/ντή και Εκδότη της ιστορικής τοπικής εφημερίδας ¨Έθνος¨ σε μια παρουσίαση της ίδρυσης και της πορείας της εφημερίδας του καθώς και της προσφοράς της στον τόπο μας. Τον ευχαριστούμε πολύ για την σημαντική, ουσιαστική, ηθική και συμβουλευτική του υποστήριξη στην προσπάθειά μας για την έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας.

Η τοπική εφημερίδα ¨Έθνος¨ σφράγισε με την παρουσία της για πολλές δεκαετίες, την πόλη και το νομό της Φλώρινας, καταγράφοντας γεγονότα και αποτυπώνοντας, με αυτό τον τρόπο, την ιστορία του τόπου.

Εμπνευστής του ¨Έθνους¨ και από τους πρωτοπόρους της τυπογραφίας υπήρξε ο Σταύρος  Μ. Κωνσταντινίδης. Γεννημένος το 1880 στο χωριό Βλάχοι της Πρεμετής της Β. Ηπείρου. Μαζί με τον ξάδερφό του Χαρίση Βετσόπουλο μετέβησαν για βιοποριστικούς λόγους στην μακρινή Αίγυπτο, όπου ο Σταύρος Κωνσταντινίδης εργάστηκα σε μια εφημερίδα και μυείται στην τυπογραφία. Με την επιστροφή του στην Φλώρινα το 1919 συνεργάζεται με τον Μοναστηριώτη Δ. Τσώγκο και ανοίγουν το πρώτο τυπογραφείο, εκδίδοντας την εβδομαδιαία εφημερίδα ¨Έλεγχος¨

Το 1931 άλλαξε ο τίτλος της εφημερίδας  από ¨Έλεγχος σε ¨Έθνος¨ , συνεχίζοντας την πορεία της μέσα από δυσκολίες και πολιτικά γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα εκείνη την εποχή. Την περίοδο της κατοχής, η εφημερίδα σταμάτησε την κυκλοφορία της , όμως μετά από ένα εξάμηνο επανακυκλοφόρησε, προκειμένου να υπάρξει μία ελληνική φωνή κατά της Βουλγαρικής κατοχικής προπαγάνδας. Το 1946 ανέλαβε Δ/ντής της εφημερίδας ο γιος του Σταύρου, Στέφανος Κωνσταντινίδης μέχρι το 1998, ενώ από το 1992 ανέλαβε η Τρίτη γενιά της οικογένειας Κωνσταντινίδη, ενώ  ο Χρήστος Κωνσταντινίδης από το 1999 ανέλαβε επίσημα την Δ/νση του ¨ Έθνους¨.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, η εφημερίδα ¨΄Εθνος ¨ έδωσε τη δυνατότητα στις μεγαλύτερες γραφίδες του τόπου να εκφραστούν μέσα από τις στήλες της. Τα αρχεία της εφημερίδας αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό πολιτικών, κοινωνικών και λογοτεχνικών κειμένων. Μία πηγή γνώσης για το πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα της εποχής τις απόψεις που είχαν διαμορφωθεί στη κοινωνία κάθε εποχή, το μορφωτικό επίπεδο και το λογοτεχνικό ύφος των ανθρώπων που διαμόρφωναν την κοινή γνώμη της περιοχής..