Η Φλώρινα… φυσικά

Πανοραμική άποψη της Μικρής Πρέσπας και του νησιού του Αγίου Αχιλλείου από τον λόφο της Κρήνας Φωτογραφία: Γιάννης Γουλάπτσης

Αγαπητέ αναγνώστη,

Φανταζόμαστε ότι μόλις είδες τη θεματολογία του άρθρου, θέλησες να το προσπεράσεις και σκέφτηκες ότι θα είναι ένα βαρετό και κλασικό άρθρο για το περιβάλλον. Στο συγκεκριμένο όμως άρθρο, δε θα γράψουμε για τους γνωστούς τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά θα περιγράψουμε την περιβαλλοντική ταυτότητα του νομού μας και ελπίζουμε να αφιερώσεις λίγα λεπτά από το χρόνο σου, για να το διαβάσεις.

Ο νομός Φλώρινας, λοιπόν,  παρουσιάζει μεγάλη  ποικιλία στο ανάγλυφο και διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως <<ο νομός των λιμνών>> καθώς έχει έξι λίμνες: τη Βεγορίτιδα, τη Χειμαδίτιδα, τη Ζάζαρη, τη λίμνη Πετρών, τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα. Τις δύο τελευταίες τις μοιραζόμαστε, τη μεν Μεγάλη Πρέσπα με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία, τη δε Μικρή Πρέσπα με την Αλβανία. Αυτή η περιοχή είναι προστατευόμενος υγροβιότοπος ως μέρος του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και ένα μεγάλο μέρος της περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, ενώ έχει αναγνωριστεί και από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Επίσης, αποτελεί ενδιαίτημα για πολλά σπάνια είδη πουλιών, ζώων και φυτών.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον ποταμό Σακουλέβα, το στολίδι της Φλώρινας, που τη διασχίζει και μετά από μία μεγάλη πορεία, εκβάλλει στον Αξιό ποταμό. Τέλος, ο νομός Φλώρινας περιβάλλεται από σημαντικό αριθμό βουνών: το Βέρνο, τον Βαρνούντα, τον Βόρα (Καϊμακτσαλάν) και το Τρικλάριο όρος, τα οποία διαθέτουν μοναδική ομορφιά κάθε εποχή του χρόνου και εκπληκτικά μονοπάτια για πεζοπορία.

Από όσα εκθέσαμε παραπάνω, πιστεύουμε να έμαθες κάτι για το φυσικό περιβάλλον του νομού μας και έτσι να κατάλαβες ότι αξίζει να το προστατεύεις και να νοιάζεσαι γι’ αυτό. Ανάλαβε ΤΩΡΑ δράση και μάθε να το φροντίζεις!

Σύνταξη : Αρμένη Παρασκευή, & Γουλάπτση Μαρία

  Πηγή:  https://el.wikipedia.org/