《ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΜΑΣ》 -Από Κίμωνα

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Νοε• 04•17

πηνειος

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΉΡΕ ΤΟ ΌΝΟΜΆ ΤΟΥ Ό ΠΗΝΕΙΌΣ ΜΑΣ》 

Ο ΠΗΝΕΙΌΣ, Ό ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΊΑΣ, ΠΉΡΕ ΤΟ ΌΝΟΜΆ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΘΕΌ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΜΥΘΟΛΟΓΊΑΣ,ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΘΥΟΣ, Ό ΌΠΟΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΈΓΑΝΕ ΠΗΝΕΙΌ.

ΕΝΑΣ ΜΎΘΟΣ ΛΈΕΙ ΌΤΙ Ο ΘΕΌΣ ΑΠΌΛΛΩΝΑΣ ΠΆΝΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΊΝΔΟ ΜΕ ΈΝΑ ΓΕΝΝΑΊΟ ΠΑΛΙΚΆΡΙ,ΤΟΝ ΛΙΓΚΟ (ΤΟ ΒΟΥΝΌ ΧΑΣΙΑ)ΤΟ ΖΕΥΓΆΡΙ ΖΟΎΣΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΈΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΆΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΞΕΠΡΟΒΆΛΛΟΥΝ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΆ ΤΟΠΊΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΉ ΘΕΣΣΑΛΊΑ. ΑΥΤΌ ΕΞΌΡΓΙΣΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΎΣ, ΠΟΥ ΑΠΑΊΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΌ ΤΟΥΣ. ΕΚΕΊΝΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΉΣΟΥΝ ΕΝΩΜΈΝΟΥΣ. ΟΙ ΘΕΟΊ ΟΜΩΣ ΑΜΕΤΆΠΕΙΣΤΟΙ ΑΝΆΓΚΑΣΑΝ ΤΟ ΖΕΥΓΆΡΙ ΝΑ ΧΩΡΊΣΕΙ. ΑΠΌ ΤΑ ΔΆΚΡΥΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΆΛΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΌ ΠΟΤΆΜΙ ,Ό ΠΗΝΕΙΌΣ, ΠΟΥ ΠΗΓΆΖΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΗΜΕΊΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΎ ΤΩΝ ΔΎΟ ΒΟΥΝΏΝ.

ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΌ ΜΉΚΟΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΎ ΞΕΠΕΡΝΆ ΤΑ 200 ΧΛΜ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΊΝΔΟ.Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΞΕΚΙΝΆΕΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΠΊΝΔΟΥ,ΔΙΑΣΧΊΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΆΚΑ,ΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΌ ΚΆΜΠΟ,ΤΑ ΤΈΜΠΗ ΛΆΡΙΣΑΣ,ΠΕΡΝΆΕΙ ΑΝΆΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ ΚΑΙ ΧΎΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΌ ΚΌΛΠΟ. ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΆΛΑΣΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝ ΤΟ «ΔΕΛΤΑ»ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΎ.ΟΙ ΕΚΒΟΛΈΣ ΤΟΥ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΆΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΊΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΊΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΉΣ.

ΚΊΜΩΝ.

 

Σχολιάστε

Top