ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄Ο ΜΑΚΕΔΩΝ-Από Τηλέμαχο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Μάι• 29•18

filipposda5f5-philip05Φίλιππος Β’ ο Μακεδών

Θεμελιωτής μιας αυτοκρατορίας

Η εφημερίδα μας εγκαινιάζει ένα ένθετο στο οποίο θα φιλοξενούνται μεγάλοι ηγέτες, με σκοπό να φωτιστούν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους και πλευρές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής τους.

Ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος εμπνευστής και συντάκτης αυτής της στήλης παρουσιάζει πρώτο μέσα από μια συνέντευξη, τον Φίλιππο Β’. Θέτει ερωτήσεις και προλογίζει τη συνέντευξη.

Ο Φίλιππος Β’ όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας είναι ένας μεγάλος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης.Ψύχραιμος, αποφασιστικός,διπλωμάτης,ικανός βασιλιάς,άριστος γνώστης της τακτικής, ξέρει να εκμεταλλεύεται κάθε στιγμή και ευκαιρία.Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως τον επιθετικό, απότομο και ασταθή χαρακτήρα του.Δεν έχω σκοπό να προκαταλάβω τους αναγνώστες αλλά να τους βοηθήσω να καταλάβουν το ύφος της συνέντευξης.

-         Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε με αυτή τη συνέντευξη για την εφημερίδα μου ‘’Πελασγιώτιδα’’. Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Πότε αναλάβατε τη βασιλεία;

-         Μετά τον θάνατο του αδερφού μου και βασιλιά Περδίκα Γ’ το 395 ανέλαβα τον θρόνο της Μακεδονίας σε ηλικία 23 χρονών.

-         Αν και τόσο νέος αναλάβατε τόσο μεγάλες ευθύνες;

-         Ίσως δε γνωρίζετε ότι όταν ο Πελοπίδας της Θήβας ανάγκασε τους Μακεδόνες να στείλουν όμηρους, ανάμεσα σ’αυτούς τους 50 νέους ήμουν κι εγώ.Έμεινα στη Θήβα 3 χρόνια όπου μυήθηκα στη στρατιωτική τέχνη απο τον Πελοπίδα και τον Επαμεινώνδα, γνώρισα τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων και απέκτησα σημαντική μόρφωση.Ήμουν λοιπόν πανέτοιμος για την άνοδο στον θρόνο.

-         Αυτό πραγματικά δεν το γνώριζα.Ξέρω όμως ότι υπήρξατε 3 φορές ολυμπιονίκης.

-         Μετείχα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα ιππικά αγωνίσματα. Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ και το κατόρθωσα.Είμαι άνθρωπος που καταφέρνω πάντα ότι βάζω στο νου μου…

-         Στη μάχη της Μεθώνης είχατε ένα σοβαρό τραυματισμό από βέλος στο δεξί σας μάτι. Τα σημάδια είναι εμφανή στο πρόσωπό σας…

-         Σας διακόπτω προτού να ολοκληρώσετε γιατί δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε ο τραυματισμός μου να ενδιαφέρει τους αναγνώστες σας…Ο προσωπικός μου γιατρός Κριτόβουλος με περιποιήθηκε με δεξιοτεχνία και επέστρεψα γρήγορα στα καθήκοντά μου κρατώντας απο αυτή την περιπέτεια μια ουλή στην κόγχη του δεξιού ματιού μου. Με αναγκάζετε να αμφισβητήσω το δημοσιογραφικό σας ήθος καθώς δεν αντιλαμβάνεστε τη σημασία της νίκης στη Μεθώνη. Μετά απο στρατιωτικές επιχειρήσεις που κράτησαν μήνες, εγώ ο Φίλιππος Β’ κατέλαβα την Μεθώνη μια σημαντική αθηναική αποικία στην Πιερία, δεν απαιίτησα όμως την εξαγορά των αιχμαλώτων.Έτσι δεν προκάλεσα κύμα επίθεσης απ’ τους Αθηναίους και κέρδισα χρόνο για να ισχυροποιήσω τον μακεδονικό στρατό.

-      Ο μακεδονικός στρατός έγινε αήτητος όταν η μακεδονική

φάλαγγα εξοπλίστηκε με τη σάρισα.Να υποθέσω ότι ήταν

δικό σας επίτευγμα;

-          Βεβαίως. Η σάρισα είναι  δικό μου εφεύρημα.Είναι δόρυ απο ξύλο κρανιάς το οποίο επέκτεινα στα 6 μέτρα με σιδερένια αιχμή. Η ασπίδα περιορίστηκε σε μέγεθος και κρέμεται απο τον ώμο. Οι 5 πρώτες σειρές της φάλαγγας κρατούν τις σάρισες ελαφρά σηκωμένες και οι επόμενες 11 σειρές τις έχουν υψωμένες σχηματίζοντας ένα δάσος απο σάρισες. Έτσι η φάλαγγα κρατά τον εχθρό σε απόσταση τέτοια που δεν μπορεί να την πλήξει.

-         Η ξεκάθαρη υπεροχή αυτής της πολεμικής μηχανής φάνηκε στη μάχη της Χαιρώνειας το 338.

-         Ο μακεδονικός στρατός με υψηλή αυτοπεποίθηση και ηθικό όρμησε ενάντια στις δυνάμεις της Αθήνας του Κοινού των Βοιοτών και των συμμάχων τους. Η μάχη ήταν ιδιαίτερα σκληρή χάρη όμως σε ένα παραπλανητικό ελιγμό οπισθοχώρισης που διέταξα παρέσυρα τους αντιπάλους ώσπου διέταξα μεταβολή και επίθεση καταφέρνωντας αποφασιστικό πλήγμα στα συμμαχικά στρατεύματα που άρχισαν να υποχωρούν άτακτα.

-         Ποια η σημασία της μάχης αυτής;

-         Η μάχη της Χαιρώνειας ανέδειξε τη Μακεδονία ως πρώτη δύναμη στον ελλαδικό χώρο και επισφράγισε τις προσπάθειες μου.Οδηγήθηκα θριαμβευτικά στο συνέδριο της Κορίνθου  όπου ανακυρήχθηκα ηγεμών μιας πανελλήνιας συμμαχίας και ανείγγειλα στους εκπροσώπους των πόλεων την πρόθεση μου για κοινή εκστρατεία εναντίον των Περσών.

-         Σχετικά με τον καυγά σας με τον γιο σας Αλέξανδρο και τη φυγή του στην Ήπειρο τι έχετε να πείτε;

-         Έχω να πω οτι επιστρέφετε στη γνώριμη τακτική σας να μένετε σε μεμονωμένα γεγονότα και όχι στην ουσία. Ο  Αλέξανδρος στα 18 του χρόνια ως επικεφαλής του ιππικού στη μάχη της Χαιρώνειας διέσπασε τις γραμμές του Ιερού Λόχου των Θηβαίων και συνέβαλε δυναμικά στη νίκη σ’αυτή τη μάχη. Ο Αλέξανδρος εξάλλου έχει επιστρέψει και θα αναλάβει την αντιβασιλεία μόλις εγώ ξεκινήσω την εκστρατεία κατά των Περσών. Ο Αλέξανδρος είναι σίγουρο ότι θα μεγαλουργήσει. Αυτά είχα να πω. Η συζήτησή μας θα λήξει εδώ, γιατί οφείλω να παραστώ στο γάμο της κόρης μου Κλεοπάτρας.

Αυτή έμελλε να είναι η τελευταία  συνέντευξη του Φιλίππου Β’….

 

 

Σχολιάστε

Top