ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΗ ;

When I saw you I fell in love and you smiled because you knew it –

William Shakespeare

Η αγάπη, ένα συναίσθημα δύσκολο στην κατανόηση και στην περιγραφή για κάποιον που δεν την  έχει ζήσει αλλά και όχι μόνο. Οι έννοιες που έχουν δοθεί είναι άπειρες καθώς η αντίληψη του καθένα για την  πραγματική αγάπη διαφέρει από του άλλου. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι να αγαπάς σημαίνει να νοιάζεσαι για τον άλλον, να θέλεις μόνο το καλό του, να τον καμαρώνεις, να του δίνεις ελπίδες, να είσαι δίπλα του στις δύσκολες στιγμές. ΝΑΙ είναι όλα αυτά και πολλά ακόμα. Επομένως , δεν υπάρχει ένας και μοναδικός ορισμός της. Ωστόσο η αγάπη μπορεί να συνοψιστεί ως ένα έντονο αίσθημα ευφορίας και βαθιάς στοργής. Είναι ένας συνδυασμός έλξης και εγγύτητας. Αυτός ή αυτή που μας ελκύει και μας εγείρει στοργή μπορεί να είναι γονέας, φίλος, αδέλφια μας, ή ακόμη και το κατοικίδιό μας.

Η αγάπη θα μπορούσε να χωριστεί σε φιλική, οικογενειακή και ερωτική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να ονομάζεται αγάπη δεν θα πρέπει να είναι στιγμιαία. Μια σχέση αγάπης δεν χτίζεται σε μια μέρα, δηλαδή νήματά της χρειάζονται χρόνο για να υφανθούν και να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό. Έτσι ό,τι και να γίνει  η αγάπη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ. Αν εξαφανιστεί , τότε δεν ήταν ποτέ αγάπη.

Έχουμε όμως ποτέ σκεφτεί πόσο σημαντική είναι και τί μας προσφέρει; Δηλαδή αν δεν υπήρχε θα άλλαζε κάτι ή όχι; Δύσκολα ερωτήματα για να  έχουν μια απάντηση αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη πως κανένας μας δεν θα ήθελε να ζήσει μόνος του και να μην αγαπήσει ποτέ. Επομένως, η αγάπη είναι ένα κύριο και βασικό συναίσθημα στην ζωή  του καθενός, δηλαδή αν το σκεφτούμε καλά από αγάπη γεννηθήκαμε και αυτήν αναζητάμε και νιώθουμε καθημερινά ( από γονείς , συγγενείς, φίλους και προσωπικές σχέσεις )

Βέβαια κανείς δεν είπε ότι το να αγαπάς είναι εύκολο και ότι δεν υπάρχουν και θλιβερές στιγμές, όπως  για παράδειγμα ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου ή η απομάκρυνσή του, κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να μη μας αγγίξει. Όμως μην ξεχνάμε πως το να αγαπάς είναι επιλογή και κανείς δεν σε πιέζει ή σε υποχρεώνει αλλά το συναίσθημα της μοναξιάς με κάποιο τρόπο περιορίζει τις επιλογές μας. Καθώς εμείς αναζητάμε την επικοινωνία με κάποιον και την συντροφιά του μέχρι που εν τέλει καταλήγουμε να το αγαπήσουμε αυτό το άτομο.

Επιπλέον η αγάπη έχει και κάποιους όρους, δηλαδή για παράδειγμα δε γίνεται να αγαπάς κάποιον και να θέλεις το κακό του ή η αγάπη σου να τον πληγώνει. Η αγάπη πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε σιγουριά και να δημιουργεί μια σταθερότητα στη ζωή μας.

Αφού εμείς έχουμε επιλέξει να αγαπάμε κάποιον κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας πιέσει  στο πώς αισθανόμαστε. Επίσης δεν πρέπει να περιμένουμε άμεση αντίδραση ή ανταπόκριση, αρκεί να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους. Επιπρόσθετα , η αγάπη απαιτεί δουλειά δηλαδή χρειάζεται προσπάθεια και ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά για τη σχέση τους. Έτσι η αγάπη γίνεται πιο δυνατή και δεν εξασθενεί. Τέλος ,μην συνδέουμε ποτέ την αγάπη με την τελειότητα καθώς  δεν είναι ποτέ τέλεια, αυτή υπάρχει μόνο στις ταινίες . Η πραγματική αγάπη υπάρχει μαζί με την ρουτίνα, τα προβλήματα και την βαρεμάρα. Ο αμοιβαίος συμβιβασμός είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση .

Nina Dul : “ Scars on your body show that you lived, scars on your heart show that you have loved” , πολλοί άνθρωποι το ξέρουν ,λίγοι το καταλαβαίνουν όπως και την ίδια την τέχνη. Η αγάπη είναι το συνώνυμο της τέχνης καθώς δεν έχει μόνο ένα χρώμα αλλά ποικιλία χρωμάτων, δηλαδή εκφράζεται μέσα από ποικιλία συναισθημάτων και πράξεων και ο καθένας τις βλέπει και τις αντιμετωπίζει διαφορετικά.

                                                                                   ΑΝΑ  -  ΜΑΡΙΑ   ΓΚΑϊΤΑΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης