ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ, Σοφία Τρανούδη (Α3)

Οικισμός Χοιροκοιτίας

  Η Χειροκοιτία είναι ένας προϊστορικός οικισμός ο οποίος βρίσκεται στην επαρχία της Λάρνακας ,στην Κύπρο. Είναι ο καλύτερα διατηρημένος οικισμός ο οποίος χρονολογείται από την μεταγενέστερη φάση της ακεραμικής νεολιθικής περιόδου. Αξιοσημείωτο είναι πως το 1998 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονιμιάς από την UNESCO.

Για την προέλευση της ονομασίας του οικισμού οι απόψεις είναι πολλές και διίστανται. Η πρώτη άποψη είναι πως πιθανότατα προήλθε από την λέξη χειρογητιά η οποία υποδηλώνει την άσκηση της χειρομαντείας. Η δεύτερη άποψη είναι πως ίσως προήλθε από την πιθανή αρχική της ονομασία η οποία ήταν Ιεροκοτίδα, δηλαδή ιερός χώρος. Επιπρόσθετα άλλες απόψεις αναφέρουν πως η ονομασία προήλθε από τις λέξεις γύρος και οικία λόγω του ότι οι προϊστορικές καλύβες που ανακαλύφθηκαν εκεί είχαν στρογγυλό σχήμα.

Η τοποθεσία όπου είναι χτιμένος ο οικισμός αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα πρώιμης μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στο νησί. Είναι κτισμένος στην απότομη πλαγιά ενός λόφου που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Μαρωνίου, σε απόσταση 6 χλμ. από τη θάλασσα. Τα σπίτια τα οποία αποτελούν τον οικισμό είναι κτισμένα με πολύ απλό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, τα θεμέλια αποτελούνταν από πέτρες ποταμίσιες ενώ οι στέγες αποτελούνταν από οριζόντια δοκάρια καλυμμένα από καλάμια και κλαδιά όπου και αυτά καλύπτονταν με την σειρά τους από πυλό.

Οι νεκροί της εποχής θάβονταν στο εσωτερικό των σπιτιών τους σε πλάγια στάση συνήθως και καλύπτονταν με χώμα. Με αυτόν τον τρόπο οι ζωντανοί μπορούσαν να συνυπάρχουν με τους νεκρούς χωρίς να διαταράσσουν την αρμονία της κοινότητας.

Ο λόγος ο οποίος συνέβαλε στην εγγραφή του οικισμού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1998 ήταν πως αποτελούσε τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Νεολιθικής περιόδου. Αυτό με την σειρά του αντικατροπτίζει την εξάπλωση, την μόνιμη εγκατάσταση σε οικισμούς και τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στην εξάπλωση του Νεολιθικού πολιτισμού από την ανατολική Μεσόγειο στη Δύση (7η χιλ. – 4η χιλ. π.Χ.).

ΠΗΓΕΣ

 

ΤΡΑΝΟΥΔΗ ΣΟΦΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης