ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Βασιλική Φράγκου (Α3)

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

 

Οι πολιτισμικές και κοινωνικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ( 16 – 11ος αι. π.Χ ) περιελάμβαναν εμπόριο, μετανάστευση, αποικισμό και στρατιωτική εμπλοκή. Η επέκταση της μυκηναϊκής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο επέφερε για τους Μυκηναίους τη διαπίστωση ότι η Κύπρος κατείχε στρατηγική θέση στις θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ Ελλάδας και Μέσης Ανατολής. Βέβαια ο κύριος λόγος εγκατάστασης των μυκηναίων στην Κύπρο δεν ήταν άλλος από τα πλούσια μεταλλεύματα χαλκού. Η ανακάλυψη από τους μυκηναίους ότι ένας φυσικός πόρος τόσο πολύτιμος όσο ο χαλκός ήταν άμεσα διαθέσιμος στο νησί, αύξησε σημαντικά τη σημασία του. Αρχικά οι εμπορικές συναλλαγές γινόντουσαν με την μεταφορά προϊόντων απο τόπο σε τόπο με τη χρήση πλοίων. Όμως για να διευκολύνουν τον τρόπο ζωής τους, οι μυκηναίοι, εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί. Ίδρυσαν πόλεις, με τις πιο ισχυρές να είναι η Έγκωμη και το Κίτιο, όπου έφεραν τα χαρακτηριστικά ελληνικών πόλεων. Η πλειονότητα των μυκηναίων που κατοίκησαν στο νησί ήταν χαλκουργοί και αγγειοπλάστες γιαυτό και οικοδομήθηκαν πολλά εργαστήρια, ιδιωτικά και δημόσια. Επίσης, όπως ήταν λογικό, όσοι έφυγαν απο την Ελλάδα για να εγκατασταθούν στην Κύπρο μετέφεραν εκεί τα ήθη και τα έθιμα, τη θρησκεία άλλα και τη γλώσσα τους. Έτσι οι ντόπιοι άρχισαν να επηρεάζονται απο εκείνους και αυτή ήταν η αρχή του εξελληνισμού της Κύπρου.

Οι σχέσεις μεταξύ των ιθαγενών και των μυκηναίων ήταν παραπάνω απο φιλικές όπως απέδειξαν οι σύγχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές στις οποίες βρέθηκαν Κυπριακοί και μυκηναϊκοί τάφοι στο ίδιο νεκροταφείο. Μια άλλη πηγή απο την οποία αντλήσαμε πληροφορίες για τις σχέσεις των δυο λαών είναι τα ομηρικά έπη στα οποία γίνεται λόγος για τον βασιλιά της Κύπρου Κινύρα, ο οποίος έστειλε στον Αγαμέμνονα έναν χάλκινο θώρακα ως δώρο προτού πάει να πολεμήσει στον Τρωικό πόλεμο ( στον οποίο οι κύπριοι δεν συμμετείχαν ).

Τέλος, η οικονομία και ο πολιτισμός αναπτύχθηκε περισσότερο κυρίως γύρω απο τις περιοχές εκμετάλλευσης, επεξεργασίας και εξαγωγής του χαλκού. Με άλλα λόγια η κατανομή και η οργάνωση των οικισμών στην Κύπρο αντικατοπτρίζουν τον πλήρη οικονομικό και πολιτικό έλεγχο των μυκηναίων στην περιοχή.

 

ΠΗΓΕΣ

 

ΦΡΑΓΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης