ΕΥΑΓΟΡΑΣ Α΄, ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Αρετή Φώτη (Α3)

Ευαγόρας  Α’

 

Ο Ευαγόρας γεννήθηκε την δεκαετία του 430 π.Χ. Προέρχοταν από βασιλική οικογένεια , βασιλεύοντας και ο ίδιος την Σαλαμίνα Κύπρου. Όταν η οικογένεια του έχασε την εξουσία εξορίστηκε ενώ βρίσκοταν ακόμη στην παιδική ηλικία . Έχει χαρακτηριστεί από τον Ισοκράτη ως πρότυπο άξιου ηγεμόνα, καθώς κύριος στόχος του ήταν η σωστή ανάπτυξη του κράτους και γενικότερα η πνευματική καλλιέργεια του ελληνικού πολιτισμού . Παρ ‘ όλη την αποφασιστικότητα και την δυναμικότητα που κατείχε ως ηγέτης το τέλος του ήταν άδοξο . Πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε για λόγους τιμής το 374 π.Χ.

Η ειρήνη που τερμάτιζε τους Περσικούς πολέμους , η ειρήνη του Καλλία , ταυτόχρονα οδήγησε την Σαλαμίνα σε άθλια οικονομική και πνευματική κατάσταση . Ο Ευαγόρας ήταν εκείνος που αποφάσισε να καταστρώσει ένα σχέδιο ώστε να πάρει εκείνος την εξουσία από τον σφετεριστή Φοίνικα Αυδήμονα . Σκοπός του αφού κατέλαβε τον θρόνο ήταν η ένωση των βασιλείων της Κύπρου κάτω απ’ την δική του εξουσία , ώστε να είναι ανεξάρτητα απ ‘ τους Πέρσες , κάτι το οποίο κατάφερε . Επόμενος δύσκολος στόχος ήταν η ανάπτυξη του τομέα της οικονομίας . Έτσι έκοψε νέα χρυσά νομίσματα , χαραγμένα με ελληνικό αλφάβητο . Ο τομέας του εμπορίου αναπτύχθηκε εξίσου πέρνοντας ως πλεονέκτημα την εύφορη γη . Ήθελε να έχει μία καλή σχέση με τους κατοίκους της Σαλαμίνας ώστε να επιδοθούν στα έργα ειρήνης . Τέλος, δημιούργησε ισχυρό πολεμικό στόλο και επιδιόρθωσε το λιμάνι της Σαλαμίνας . Έτσι η Σαλαμίνα , ξαναέγινε κέντρο των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών .

Η συμμαχία του με τους Αθηναίους ήταν ένα ακόμη επίτευμά του . Οι Αθηναίοι τον τίμησαν με διάφορους τρόπους ανακηρύσοντας τον ως Αθηναίο πολίτη . Το 390 π.Χ. ξανάρχισαν οι πόλεμοι κατά των Περσών. Κατέλαβε την Κιλικία και την Τύρο . Όμως σύναψε ειρήνη με τους Πέρσες , περιορίζοντας έτσι τα όρια της Σαλαμίνας . Τέλος , η στενή επαφή του με τους Αθηναίους ενέπευσε την αγάπη και τον σεβασμό του προς τις φιλοσοφικές ιδέες της εποχής και γενικότερα προς τον αθηναϊκο πολιτισμό .

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

 

ΦΩΤΗ ΑΡΕΤΗ

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης