Πόσο σημαντική είναι τελικά η ψυχική υγεία;

Η ψυχική υγεία έχει μεγαλύτερη σημασία από όσο τείνουμε να της δίνουμε…Η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωματική μας υγεία και η μία επηρεάζει την άλλη. Η παραμέληση της σωματικής υγείας μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική πίεση και τα ψυχικά νοσήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση επιπλοκών στην σωματική υγεία. Για να είμαστε απόλυτα υγιείς, πρέπει να φροντίζουμε την σωματική, την ψυχική και την συναισθηματική μας υγεία. Πολλές φορές δίνουμε περισσότερη σημασία στην σωματική μας υγεία και όχι στην ψυχική.

    Η Εφηβεία είναι μία μοναδική περίοδος που χαρακτηρίζεται από σωματικές και ψυχικές διαταραχές οι οποίες παραμένουν αδιάγνωστες η δεν λαμβάνουν την σωστή θεραπεία. Η μεταβατική αυτή περίοδος χαρακτηρίζεται από νευροβιολογικές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές που επιδρούν στο κοινωνικό, συναισθηματικό και γνωστικό κομμάτι ζωής των εφήβων, καθώς οι τελευταίοι, ταυτόχρονα με τη σωματική τους ωρίμανση προσπαθούν να εδραιώσουν την προσωπικότητά τους. Οι έφηβοι είναι πιο ευαίσθητοι στην κοινωνική αποδοχή από φίλους, αλλά τώρα είναι πιο περιορισμένοι στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνδεθούν με τους φίλους τους. Παρά τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, πολλοί έφηβοι όχι μόνο αισθάνονται σωματικά απομακρυσμένοι, αλλά αποστασιοποιημένοι συναισθηματικά από τους φίλους τους, ακόμη ανησυχούν και  ότι θα μπορούσαν να χάσουν τις φιλίες τους.

              Το σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι φροντιστές είναι να επικοινωνούν με τον έφηβο τους για το πώς νιώθει. Πέρα από αυτό, υπάρχουν μερικά σημαντικά συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε, ειδικά καθώς εμείς οι έφηβοι πιεζόμαστε καθημερινά.Το άγχος, η κατάθλιψη και τα συμπτώματα άλλων διαταραχών μπορούν ακόμη και να εμφανιστούν με εκπληκτικούς τρόπους, διαφορετικούς από τον τρόπο που επηρεάζουν τους ενήλικες, όπως πονοκεφάλους, στομαχόπονοι, αντιθετική συμπεριφορά, επιθετικότητα, συγκέντρωση προβλημάτων και κοινωνική απόσυρση. Επιπλέον, οι έφηβοι μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αίσθημα νευρικότητας ή συχνές ανησυχίες.

  • Παράλογη σκέψη ή μείωση της νοητικής  λειτουργίας.

  • Αλλαγές στον τρόπο ύπνου.

  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες με αποτέλεσμα αύξηση βάρους ή απώλεια.

  • Αυξημένη κοινωνική απόσυρση.

  • Γενική απάθεια ή έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβαναν προηγουμένως.

  • Δυσκολία συγκέντρωσης.

  • Οι γρήγορες αλλαγές στη διάθεση.

  • Αυξημένα σωματικά συμπτώματα, όπως πόνο.

Μέσω της Γραμμής SOS 1056 παιδιά, έφηβοι και γονείς βρίσκουν άμεσα ανθρώπους να τους ακούσουν και να δράσουν, ώστε να προσφέρουν τη στήριξη που χρειάζεται σε κάθε μία περίπτωση. Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, δωρεάν από σταθερό, κινητό και καρτοτηλέφωνο.Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και η βοήθεια που προσφέρεται πολύτιμη.

Ματθαιακη Αφροδίτη

Κωνσταντινα Μαρτινέλλι

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης