Πολεμικές τέχνες

Πολεμικές τέχνες

Στις μέρες μας είναι αρκετά σημαντικό έως και αναγκαίο να γνωρίζουμε κάποιου είδος πολεμική τέχνη, ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Καθημερινά βλέπουμε παντού στο περιβάλλον μας περιστατικά βίας λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Η δυνατότητα της αυτοάμυνας είναι ένα υπερβολικά μεγάλο πλεονέκτημα στην σημερινή κοινωνία. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη πολεμικών τεχνών. Κάποιες εστιάζουν στην αυτοάμυνα, ενώ άλλες στην επίθεση. Μερικά είδη πολεμικών τεχνών είναι τα παρακάτω:

Α) Muay Thai (μουάι τάι)

Η πολεμική τέχνη Muay Thai έχει καταγωγή από την Ταϊλάνδη και έγινε δημοφιλές σε όλο το κόσμο το ’90. Θεωρείται μια από τις καλύτερες ,αν όχι η καλύτερη, πολεμικές τέχνες στον κόσμο. Ονομάζεται επίσης και τέχνη των 8 άκρων καθώς χρησιμοποιεί αγκώνες, χέρια, πόδια και γόνατα. Είναι αρκετά αποτελεσματική διότι επιτρέπει στον μαχητή να χρησιμοποιήσει όλα «τα όπλα» που διαθέτει. Είναι εξίσου δυναμωτική για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Βοηθάει με την εσωτερική εμπιστοσύνη και με τον έλεγχο εσωτερικής δύναμης. Εστιάζει στην αυτό πειθαρχία και την αυτοεκτίμηση. Διάσημοι μαθητές είναι οι : Samart Payakaroon , Tony Jaa , Melchor Menor .

Β) Krav maga (κραβ μαγκά)

Είναι μια τέχνη που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ με σκοπό την προστασία απέναντι σε απειλές. Είναι μια από τις νεότερες αλλά και καλύτερες πολεμικές τέχνες. Είναι και για αυτοάμυνα αλλά και για επίθεση. Είναι μια τέχνη που έχει συνδυάσει τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές από άλλες πολεμικές τέχνες όπως τζούντο, μποξ , ζίου ζίτσου και άλλες. Χρησιμοποιείτε στο FBI, US secret services , NYPD. Η εκπαίδευση είναι δομημένη σε πραγματικά σενάρια επιθέσεων και είναι μια από τις πιο πρακτικές τέχνες που υπάρχουν. Επιτρέπει στον μαχητή να χρησιμοποιήσει όλο του σώμα (πόδια, χέρια, αγκώνες κ.ά.) με σκοπό να αμυνθεί. Είναι αποτελεσματικό και απέναντι σε άοπλες επιθέσεις αλλά και ένοπλες επιθέσεις .

Γ) Judo (τζούντο)

Το Τζούντο είναι σύστημα σωματικής, νοητικής, και ηθικής αγωγής που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ο αιώνα στην Ιαπωνία από τον καθηγητή Τζίγκορο Κάνο και θεωρείται το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο ως προς τον αριθμό εξασκούμενων. Είχε επιρροή από το Ζίου Ζίτσου αλλά με καινούργια στοιχεία που το έκανε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Επίσης ήταν η πρώτη εξ Ασίας πολεμική τέχνη, που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964 και παρουσίασε στο μέλλον μεγάλους αθλητές και αθλήτριες.

Στο Τζούντο οι αθλητές χρησιμοποιούν όλη την δύναμη του σώματος τους με σκοπό την απώλεια της ισορροπίας του αντιπάλου. Περιλαμβάνει επίσης και τα χτυπήματα Atemi Waza, που μπορούν να χρησιμεύσουν στην αυτοάμυνα. Όλη η διαδικασία βασίζεται στην πρακτική και στην μέθοδο ευγένειας.

Δ) Taekwondo (τάε κβον ντο)

Το Τάε Κβον Ντο είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη σε όλο τον κόσμο. Οι πρόγονοι των Κορεατών εξασκούσαν διάφορες τεχνικές σαν αθλητικές δραστηριότητες σε θρησκευτικές τελετές, όμως αυτές μετατράπηκαν σε ασκήσεις για την βελτίωση υγείας ή τις πολεμικές συνήθειες. Από το 2000 το Τάε κβον ντο έγινε Ολυμπιακό άθλημα, αφού θεωρήθηκε από τις πιο αναπτυγμένες πολεμικές τέχνες για τη σωματική αντοχή, την ταχύτητα, την ακρίβεια και ευλυγισία των ποδιών.

Οι βασικές αρχές που βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά είναι η αυτοσυγκέντρωση και η πειθαρχία και για αυτό αναπτύσσονται στην προπόνηση αρκετά. Κάποιες από τις αρχές που κατέγραψε ο ιδρυτής Τσόι Χόνγκ-χι στην εγκυκλοπαίδεια είναι :

Ευγένεια

Εντιμότητα

Επιμονή

Αυτοέλεγχος

Αδάμαστο Πνεύμα

Σχετικά με την ο ονομασία του Taekwondo η πρώτη λέξη “tae” στα κορεάτικα σημαίνει “πόδι” ή “χτύπημα με το πόδι”. Η δεύτερη λέξη είναι το “kwon”, η οποία σημαίνει “χτυπήματος με το χέρι”. Και το “do” σημαίνει “τρόπος ζωής”. Συνολικά η μετάφραση του Taekwondo είναι: “ο δρόμος του ποδιού και του χεριού”

Παπαδογιαννάκη Πηνελόπη

Μισιρλή Ηρώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης