
Συντάκτριες άρθρου: Βασαρμίδου Άννα- Άντζα Μαρίνα (Α1)
Καθημερινά ακούμε για τραγικά θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Οδηγοί, άνδρες και γυναίκες, συνήθως μετά από υπερβολική χρήση αλκοόλ και πολύ συχνά χωρίς δίπλωμα οδήγησης συγκρούονται με υπερβολική ταχύτητα και οδηγούν στον θάνατο ανυποψίαστους πεζούς ή οδηγούς και επιβαίνοντες άλλων οχημάτων, σταθμευμένων ή εν κινήσει. Οι ειδικοί μάς πληροφορούν ότι οι έρευνες που γίνονται στην χώρα μας δείχνουν πως η οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων, παρά τις προσπάθειες, δεν αλλάζει. Οι αρμόδιοι φορείς ωστόσο, συνεχίζουν τις δράσεις τους.
Έτσι, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημερωτική δράση κυκλοφοριακής αγωγής με θέμα: «Οδική ασφάλεια και οδηγική συμπεριφορά» σε συνεργασία με την Τροχαία Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν από την υπαστυνόμο της τροχαίας για τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού κ.ά.),καθώς και την σπουδαιότητα της χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Τονίστηκε επίσης, πως ένα τροχαίο δεν επηρεάζει μόνο τα άτομα που εμπλέκονται άμεσα σε αυτό, αλλά και τις οικογένειες, τους φίλους και την κοινωνία γενικότερα.
Στη συνέχεια πήρε την σκυτάλη της ενημέρωσης επιζήσασα θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος. Περιέγραψε με λεπτομέρειες το ατύχημα που είχε σε ηλικία περίπου 25 ετών και τις επιπτώσεις για τους τέσσερις επιβαίνοντες: τραυματισμός (για τον οδηγό), αναπηρία (για την ομιλήτρια) και απώλεια ζωής (για την κοπέλα και τον νεαρό-επιβαίνοντες στο πίσω κάθισμα). Μας μίλησε για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε καθώς και τις ψυχολογικές πληγές που της άφησε το γεγονός αυτό, καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί όχι μόνο τον πόνο και την απώλεια αγαπημένων προσώπων, αλλά και την αλλαγή της καθημερινότητάς της για είκοσι χρόνια τώρα.
Η προσωπική αυτή εμπειρία μάς υπενθύμισε την αναγκαιότητα καλλιέργειας οδικής συνείδησης ήδη από την μικρή ηλικία των παιδιών και την σπουδαιότητα τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαραίτητη προϋπόθεση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, ώστε να κινούμαστε στους δρόμους όλοι, πεζοί και οχήματα, με οδική ασφάλεια. Πρώτα η ασφάλεια!
Ακολούθησαν ερωτήσεις- συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες.