Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της ελληνικής παράδοσης και τα παραδοσιακά γλυκά για το Πάσχα από τα πιο αγαπημένα. Καθόλου περίεργο, λοιπόν, ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έφτιαχνανγλυκίσματαειδικά γι’ αυτή την ευρύτερη περίοδο που ενώνει δυο διαφορετικές εκδοχές: νηστεία της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας και πλούσιο τραπέζι της γιορτής. Γλυκά, όπως και φαγητά, υπάρχουν και για τις δύο περιπτώσεις.
Η παράδοση θέλει το πλέξιμο των λαμπριάτικων τσουρεκιών και κουλουριών,να απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν οι προετοιμασίες. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, αυγοκούλουρα, κουλούρια ούζου και χρωματιστά αυγά (κυρίως κόκκινα). Από την αρχαιότητα το τσουρέκι και γενικά η ζύμη, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής καθώς το αλεύρι “ζωντανεύει”, “πέρνει σχήμα και ζωή” και μεταμορφώνεται σε ψωμί.
Πηγή: https://radar.gr/article/101881/pasxa-ti-giortazoyme-ta-pasxalina-ethima-kai-ti-symvolizei-i-megali-evdomada
Στο σχολείο μας τα παιδιά έφτιαξαν πασχαλινά κουλουράκια με τη βοήθεια μιας μητέρας. Ζύμωσαν, έπλασαν και έψησαν κουλουράκια και τέλος τα μοιράστηκαν και τα δοκίμασαν.