Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα, κατά το Ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους συνήθως μετά από φαγοπότι. Γράφεται πάνω στη Βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων σοκολάτα ή με ζάχαρη. Έτσι λίγο πριν πάει 24:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα την ώρα που κοντεύει να γίνει η αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετρώντας αντίστροφα από το δέκα μέχρι το ένα και αμέσως μετά ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέος έτος με το υπερθέαμα πυροτεχνημάτων στον ουρανό. Η Βασιλόπιτα μπαίνει πάνω στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές λέει: Χρόνια Πολλά και του Χρόνου! και αρχίζει να την κόβει με πρώτο κομμάτι του Χριστού, της Παναγίας, του Σπιτιού, του Σπιτονοικοκύρη, της Σπιτονοικοκυράς, του Φτωχού, του Αγίου Βασιλείου και των άλλων παρισταμένων.

Στο σχολείο μας κάθε χρόνο φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα όλοι μαζί και αφού την ψήσουμε την μοιράζουμε και όποιον πέσει το νόμισμα παίρνει και ένα μικρό δωράκι.

Η συνταγή μας

IMG_20240125_154248

Αρχικά χτυπάμε σε ένα μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τέλος τα ενώνουμε όλα μαζί και προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα από λεμόνι.

IMG_20240119_095824  IMG_20240119_095908 IMG_20240119_101238 IMG_20240119_101307  IMG_20240119_123240 IMG_20240119_123226

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης