Ballocume

Τα μπισκότα μπαλοκούμε είναι μια συνταγή από την Αλβανία και συγκεκριμένα την πόλη Ελμπασάν. Οι νοικοκυρές έφτιαχναν κάθε χρόνο αυτό το γλυκό το μήνα Μάρτιο για να γιορτάσουν τον ερχομό  της άνοιξης. Τρώγεται παραδοσιακά στη Dita e verës (Ημέρα της άνοιξης)η  μια αλβανική παγανιστική γιορτή που γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου. Αποτελείται από βούτυρο, ζάχαρη, αυγά καο καλαμποκάλευρο . Παραδοσιακά ζυμώνεται σε  χάλκινο μπολ, το οποίο υποτίθεται ότι βελτιώνει την υφή της ζύμης. Η ζύμη πρέπει να ζυμώνεται ζωηρά, γι” αυτό και οι άντρες του σπιτιού ασχολούνται συχνά με την προετοιμασία του μπαλοκώματος. Η παράδοση υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από έναν Οθωμανό ηγεμόνα του Ελμπασάν του 16ου αιώνα, ο οποίος, αφού δοκίμασε ένα μικρό κέικ φτιαγμένο από αλεύρι καλαμποκιού μαγειρεμένο σε ξύλα, αναφώνησε: «Është ba si llokume!» («Είναι τόσο καλό όσο ένα lokum!»), η λέξη ballokume προκύπτει από τη συστολή αυτής της πρότασης.

Με τη βοήθεια μιας μητέρας που κατάγεται από τη συγκεκριμένη χώρα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο μας έφτιαξαν και εκείνα το συγκεκριμένο γλυκό για να καλωσορίσουμε την άνοιξη.

IMG_20240119_095824IMG_20240405_143706IMG_20240405_143747IMG_20240405_143910IMG_20240405_144144IMG_20240405_144633IMG_20240405_144447IMG_20240405_144720IMG_20240405_145428IMG_20240405_145551IMG_20240405_145619IMG_20240405_145642IMG_20240405_145908IMG_20240405_145918IMG_20240405_160028

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης