Προβληματισμοί για την Ελληνική οικογένεια

Στις μέρες μας, αρκετά προβλήματα πλήττουν τις σχέσεις και την αρμονική συμβίωση των μελών της ελληνικής οικογένειας. Αυτά, συνήθως, προκαλούνται από την κοπιαστική και πολύωρη εργασία των γονιών που έχει ως αποτέλεσμα την παραμέληση των παιδιών τους. Οι γονείς γυρίζουν κουρασμένοι από τη δουλειά και δεν έχουν χρόνο και διάθεση να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Έτσι δε μπορούν να καλύψουν τις συναισθηματικές ανάγκες του κάθε παιδιού τους κι αυτό νιώθει ότι παραμελείται και αντιδρά, έχοντας, συχνά, παραβατική συμπεριφορά. Καλό θα είναι τα παιδιά να προσπαθούν να καταλάβουν και να βοηθήσουν τους γονείς τους όσο μπορούν, χωρίς να τους δημιουργούν κι άλλα προβλήματα.

Ένα άλλο από τα προβλήματα, που είναι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας, είναι ο χωρισμός των γονιών. Οι γονείς, πολλές φορές, διαφωνούν για σημαντικά θέματα και έτσι καταλήγουν να τσακώνονται συνέχεια.  Το αποτέλεσμα είναι να χωρίσουν! Πολλά είναι τα συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα που ακολουθούν έναν χωρισμό… Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας συνεχίζουν να υπάρχουν, κι ας μένουν χωριστά, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση της οικογένειας και η ανατροφή των παιδιών. Αρκετές φορές, όμως, την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών αναλαμβάνει ένα τρίτο πρόσωπο, για παράδειγμα μια γιαγιά, γιατί ο γονιός που έχει την ευθύνη τους δεν περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες έχουν δυο παιδιά και πολλά χρέη! Πρέπει να τα θρέψουν, να τα ντύσουν να τα μορφώσουν… Και η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας έχει κάνει τα προβλήματα αυτά ακόμα πιο έντονα. Γι’ αυτό το λόγο, πολλά παιδιά, όπως κι εγώ, βοηθάνε τους γονείς τους στις δουλειές, στον ελεύθερό τους χρόνο, όσο μπορούν, χωρίς να τους δημιουργούν κι άλλα προβλήματα. Γιατί μόνο με την κατανόηση και την αλληλοβοήθεια μπορεί μια  οικογένεια να ζήσει αρμονικά!

Μιχάλης, Β2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης