Τάε Κβο Ντο (Taekwondo). Είναι πράγματι ένα καινούργιο άθλημα;

(Εικόνα ελεύθερη από πνευματικά δικαιώματα - Πηγή: man doing karate stunts on gym photo – Free Image on Unsplash )

Υπάρχουν σήμερα αρκετά αθλήματα τα οποία είτε δε γνωρίζουμε καθόλου την  ύπαρξή τους είτε δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι κανόνες τους και πώς ακριβώς παίζονται. Ακόμη και αθλήματα που συμπεριλαμβάνονται εδώ και πολλά χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να είναι αρκετά άγνωστα σε πολλούς ή να είναι λιγότερο δημοφιλή, όπως το κανόε καγιάκ, η αντιπτέριση, το ράγκμπι και άλλα. Το Τάε Κβο Ντο ήταν για τους περισσότερους μια άγνωστη πολεμική τέχνη και ένα άγνωστο άθλημα μέχρι περίπου και το 2000. Μάλιστα, υπήρχαν ελάχιστοι αθλητές και ελάχιστα προπονητικά κέντρα για το άθλημα αυτό.

Στην πραγματικότητα όμως, το Τάε Κβο Ντο (Taekwondo) είναι μια πολύ παλιά κορεάτικη πολεμική τέχνη. Τα αρχικά του αθλήματος σημαίνουν ασκήσεις με τα πόδια (Τάε) με τα χέρια (Κβο) και σκέψη με το μυαλό (Ντο). Οι πρόγονοι των Κορεατών εξασκούσαν διαφορετικές τεχνικές με τη μορφή «αθλητικών δραστηριοτήτων» κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών, οι οποίες τελικά μετατράπηκαν σε ασκήσεις με σκοπό να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων και οι πολεμικές τους συνήθειες. Η καταγωγή του Τάε Κβο Ντο στην Κορέα πηγαίνει πίσω στη δυναστεία Koguryo, που δημιουργήθηκε το έτος 37 π.Χ.

Στη σύγχρονη εποχή η ιστορία του αθλήματος ξεκινάει το 1945, αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις πρώτες σχολές να ανοίγουν στη Σεούλ. Το αποκαλούμενο καράτε της Κορέας ονομάστηκε Τάε Κβο Ντο το 1952 από τον τότε πρόεδρο της Κορέας. Το 1973 το Υπουργείο Αθλητισμού της Νότιας Κορέας καθιέρωσε την πολεμική τέχνη ως άθλημα, ενώ πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να εμφανιστεί πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, το 2000.

Τότε ακριβώς, το άθλημα αυτό έγινε διάσημο και στην Ελλάδα, όταν ο Μιχάλης Μουρούτσος αναδείχθηκε ολυμπιονίκης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Η εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά το 2000, έγινε με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Σήμερα, τα ενεργά σωματεία στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 430 και λειτουργούν σε κάθε μακρινή γωνιά της χώρας, ακόμη και σε χωριά ή σε μικρά νησιά.

Μικρά παιδιά από ηλικία 4 έως 5 χρονών έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μαθαίνοντας βασικές τεχνικές, λαμβάνοντας μετά από εξετάσεις διαφορετικές έγχρωμες ζώνες, ξεκινώντας από την λευκή και φτάνοντας στη μαύρη σε ηλικία περίπου 10-11 χρονών. Σε αυτή την πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά της φιλοσοφίας του αθλήματος και αποκτούν αρετές, όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός στο δάσκαλο και τον αντίπαλο, η αυτοσυγκέντρωση, η σεμνότητα και η ευγένεια. Το Τάε Κβο Ντο καθιστά το σώμα των αθλητών υγιές και τον χαρακτήρα τους ακμαίο, με σιδερένια θέληση.

 Κωνσταντίνος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης