Η 20η Ιουλίου 1969 είναι μία πολύ σημαντική ημερομηνία για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά άνθρωπος πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη. Το πλήρωμα της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», ήταν τριμελές και αποτελούνταν από τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του διαστημοπλοίου). Και οι τρεις τους ήταν 39 ετών, έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες.
Ο πύραυλος – φορέας «Κρόνος 5» μετέφερε το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» και τη σεληνάκατο «Αετός». Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά και παρά τα προβλήματα που συνάντησαν κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς τη Σελήνη, κατόρθωσαν να προσεληνώσουν το σκάφος στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας. Οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν ζήτησαν και έλαβαν άδεια να αρχίσουν τις προετοιμασίες για την έξοδό τους από το όχημα. Οι προετοιμασίες αυτές από μόνες τους κράτησαν έξι και πλέον ώρες. Όταν τα πάντα ήταν έτοιμα, ο θαλαμίσκος του Eagle αποσυμπιέστηκε, η θυρίδα άνοιξε και ο Άρμστρονγκ άρχισε να κατεβαίνει τα εννέα σκαλοπάτια του. Φτάνοντας στην άκρη της σκάλας πήδηξε, για να ακουμπήσει μαλακά στο σκονισμένο έδαφος της Σελήνης. Η ώρα ήταν 2.56:15 UTC, της 21ης Ιουλίου 1969, και ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, λέγοντας: «Είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» («That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind»).
Η πρώτη υποχρέωση του Άρμστρονγκ ήταν να συλλέξει δείγματα σεληνιακού βράχου (βάρους 21,55 κιλών) και να τα αποθηκεύσει στο Eagle. 19 λεπτά αργότερα, στην επιφάνεια πάτησε και ο Όλντριν. Οι δύο εξερευνητές πέρασαν λίγα λεπτά πειραματιζόμενοι με τη σεληνιακή βαρύτητα, αφού εγκατέστησαν την τηλεοπτική κάμερα που θα αναμετάδιδε κάθε κίνησή τους, η οποία θα παραμείνει για πάντα στην επιφάνεια της Σελήνης μετά την αναχώρησή τους. Επίσης, εγκατέστησαν στην επιφάνεια του πλανήτη σειρά συσκευών, που θα παραμείνουν εκεί και μετά την αναχώρησή τους. Πρόκειται για έναν ανιχνευτή ηλιακών υποατομικών σωματιδίων, ένα ειδικό κάτοπτρο λέιζερ για τον ακριβή υπολογισμό της απόστασης Γης-Σελήνης και έναν σεισμογράφο τόσο ευαίσθητο που καταγράφει ακόμη και τα ίδια τους τα βήματα.
Στο πλευρό της βάσης του Eagle τοποθέτησαν μία πλακέτα που έγραφε: «Στο σημείο αυτό, άνθρωποι από τον πλανήτη Γη έφθασαν για πρώτη φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 μ.Χ. Ήλθαμε εν ειρήνη, εν ονόματι ολόκληρης της ανθρωπότητας» («Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon, July 1969 A.D. We came in peace for all mankind»)
Μέσα στα επόμενα χρόνια οι Αμερικάνοι θα πραγματοποιήσουν άλλες πέντε αποστολές στη Σελήνη, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1972. Μετά από μισό περίπου αιώνα η NASA αποφάσισε να ξαναρχίσει τις διαστημικές αποστολές με την παρουσία ανθρώπων. Το σύνθημά της είναι «Η πρώτη γυναίκα και ο επόμενος άντρας» και η διαστηματική αποστολή θα ονομάζεται «Άρτεμις», από τη δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα. Το νέο εγχείρημα αποσκοπεί στο να εδραιώσει την παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη το 2024.
Η δυναμική επιστροφή στη Σελήνη τον 21ο αιώνα, σε συνδυασμό με τον καινούργιο διαστημικό σταθμό Lunar Gateway, θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την πραγματοποίηση μιας ακόμη φιλοδοξίας του ανθρώπου: την εδραίωση της παρουσίας του στον πλανήτη Άρη.
Βλέπε επίσης το βίντεο της πρώτης προσεδάφισης στη Σελήνη το 1969: https://www.youtube.com/watch?v=cwZb2mqId0A
Βάλια και Κωσταντίνος