Ξεχωριστά πασχαλινά ήθη και έθιμα στην Ελλάδα

ΛΕΩΝΙΔΙΟ – ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ

Όλες οι ενορίες του Λεωνιδίου συμμετέχουν στο πέταγμα των αερόστατων. Με το που ακούγεται το πρώτο «Χριστός Ανέστη», πάνω από 1000 πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό και τον κατακλύζουν, χαρίζοντας ένα απίστευτο θέαμα.

ΥΔΡΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΟΡΑ

Στην Ύδρα γίνεται η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη συνοικία Καμίνι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Εκεί διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, ενώ στη συνέχεια τέσσερις επιτάφιοι συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι.

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΠΟΤΗΔΕΣ

Στις 12.00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια με νερό, τους μπότηδες, από τα μπαλκόνια τους. Τα πήλινα αυτά κανάτια έχουν στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες. Αυτό το έθιμο συνοδεύεται από χαρούμενα εμβατήρια που παίζουν οι φιλαρμονικές του νησιού.

ΧΙΟΣ – ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά το Πάσχα, για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.

ΚΡΗΤΗ – ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

Σε αρκετά κυρίως χωριά της Κρήτης τηρούνται κάποια ιδιαίτερα έθιμα. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν ακούγονται τραγούδια και οι άνθρωποι ούτε τραγουδούν ούτε σφυρίζουν. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τα αγόρια και οι άντρες κόβουν ξύλα. Τη Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, επίσης από ξύλα, το οποίο ντύνουν με παλιά ρούχα και το γεμίζουν άχυρα. Το ομοίωμα αυτό το περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού, το χτυπούν και το κακίζουν για την προδοσία του Ιούδα. Στη συνέχεια, το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν τη ρεματιά, ύψους 3-4 μέτρων και πλάτους 6-8 μέτρων, για να κάψουν το βράδυ της Ανάστασης το ομοίωμα πάνω στα ξύλα που μάζευαν όλη τη Μ. Εβδομάδα. Έτσι, τα παιδιά, αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη, βάζουν φωτιά στο ομοίωμα, το οποίο καίγεται με τα απαραίτητα μπαλοταρίσματα.

Mιχαέλα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης