Το Πάσχα στην Κέρκυρα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα γιορτάζεται με πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, τις ημέρες του Πάσχα επισκέπτονται το νησί πολλοί ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε μερικά πασχαλινά έθιμα του νησιού.

Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι περισσότεροι άνθρωποι, επισκέπτες και ντόπιοι, επισκέπτονται την πόλη της Κέρκυρας, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Η περιφορά όμως στην Κέρκυρα είναι αρκετά ιδιαίτερη, καθώς έχει τη δική της ομορφια και ιδιαιτερότητα. Συνοδεύεται από τις τρεις παλαιότερες φιλαρμονικες, που η κάθε μία παίζει συγκεκριμένο κομμάτι. Η «Παλαιά» Φιλαρμονική, που είναι η  κόκκινη, παίζει το Adagio του Albinoni, η φιλαρμονική «Μάντζαρο», που είναι η μπλε, την Marcia Funebre του G. Verdi και η φιλαρμονική «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Μπότηδες-κανάτια

Το πιο γνωστό Πασχαλινό έθιμο της Κέρκυρας είναι η ρίψη των κανατιών, που είναι γνωστά με την ονομασία μπότηδες. Αυτο το έθιμο γίνεται το Μεγάλο Σάββατο στη πόλη της Κέρκυρας και ξεκινάει στις 11 το πρωί. Οι κάτοικοι που βρίσκονται εκεί πετάνε από τα μπαλκόνια τους τα κανάτια, τα οποία είναι πήλινα, με στενό στόμιο, τυλιγμένα με κοκκινες κορδέλες, χερούλια στο πλάι και γεμάτα με νερό. Το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την καλοτυχία. Για τον λόγο αυτό, οι επισκέπτες αλλά και οι Κερκυραίοι μαζεύουν τα σπασμένα κομμάτια των κανατιών και τα παίρνουν στο σπίτι τους για να τους φέρουν τύχη και ευτυχία.

Το έθιμο του Φλάμπουρου

Στο χωριό μου υπάρχει ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι νέοι περιφέρουν από τη μια άκρη του χωριού έως την άλλη τα λάβαρα της τοπικής Εκκλησίας. Κατά την περιφορά και το πέρασμα από τα σπίτια του χωριού, οι κάτοικοι τους κερνούν διάφορα γλυκά και εδέσματα.

Δανάη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης