Η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας, το σύνολο των ανθρώπων που συνδέονται με δεσμούς γάμου και συγγένειας και ζουν μαζί. Θεσμός αιώνιος, πήρε το όνομά του από τα συνθετικά οίκος και γένος. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, είχε να αντιμετωπίσει διάφορους κινδύνους και στις μέρες μας θεωρείται ότι βρίσκεται σε κρίση. Έτσι θα αναζητήσουμε τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και ποιος είναι ο δικός μας ρόλος στην αντιμετώπισή τους.
Τα προβλήματα αυτά είναι πολλά και μπορούν να προκύψουν εύκολα σε μια χώρα σαν την δικιά μας. Αρχικά, με το που γεννιέται ένα παιδί, αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς το κράτος δε βοηθάει τους γονείς αρκετά για την ανατροφή των παιδιών και την φύλαξή τους, όταν οι γονείς επιστρέψουν στις εργασίες τους. Επιπλέον, συχνά η οικογένεια, εκτός απ’ τη φροντίδα των παιδιών έχει και τη φροντίδα την ηλικιωμένων μελών της. Αυτό συμβαίνει, επειδή δεν υπάρχει αναπτυγμένο κράτος πρόνοιας για όλους και οι ευθύνες πέφτουν στην ελληνική οικογένεια. Τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα στις μέρες μας. Η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει συχνά οικονομικά προβλήματα και τα αυξημένα έξοδα, λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα μέλη της, αν ο ένας γονιός ή και οι δύο είναι άνεργοι. Τέλος, η προσπάθεια αυτή για την επιβίωση, προκαλεί ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, την έλλειψη επικοινωνίας των μελών της οικογένειας. Αυτό οφείλεται στους αυξημένους ρυθμούς ζωής και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο των μελών. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος που περνούν τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους μειώνεται και η κατανόηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Μάλιστα, συχνά η οικογένεια μπορεί να μην έχει συναντηθεί μια ολόκληρη μέρα ή και μέρες.
Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι ο ρόλος εμάς των παιδιών είναι σημαντικός, καθώς μπορούμε να επιλύσουμε κάποια προβλήματα που απειλούν τη συνοχή της οικογένειάς μας. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που έχουμε μικρό αδερφάκι, μπορούμε να το βοηθάμε στο διάβασμα και να το πάμε στις δραστηριότητές του, ώστε να ελαφρύνουμε λίγο τους γονείς μας από τις υποχρεώσεις τους. Επίσης, πρέπει να κρατάμε τα πράγματά μας ταχτοποιημένα, για να μην επιβαρύνουμε τους γονείς μας και να βοηθάμε στις δουλειές του σπιτιού. Θα μπορούσαμε να βοηθάμε στα ψώνια, να κατεβάζουμε τα σκουπίδια και, αν έχουμε σκύλο, να τον πάμε την καθημερινή του βόλτα. Ακόμα μπορούμε να βοηθήσουμε τα οικονομικά της οικογένειας με το να καταναλώνουμε μόνο όσα έχουμε ανάγκη και να μην παίρνουμε πράγματα που δεν μας χρειάζονται. Τέλος, πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στους γονείς μας και να μην είμαστε εγωιστές, όταν οι γονείς μας έχουν γυρίσει από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και τους απασχολούν κι αυτούς προβλήματα. Να μην είμαστε πεισματάρηδες και να αποφεύγουμε τους τσακωμούς, έχοντας υποχωρητική στάση. Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε την οικογένειά μας ενωμένη και δυνατή!
Μιχαέλα , Β3