Ρυθμική γυμναστική

ΑΠΟ: baklavakat - Δεκ• 10•16

H ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα στο οποίο άτομα ή ομάδες αθλητριών (από 2 έως 6 άτομα) χειρίζονται ένα ή περισσότερα από τα εξής όργανα:

  • σχοινί,
  • κορύνες (δύο ανά αθλήτρια),
  • στεφάνι,
  • μπάλα,
  • κορδέλα

ή ελεύθερα (χωρίς αντικείμενα, τα λεγόμενα «floor routine»).
Ένας ατομικός αθλητής χειρίζεται μόνο 1 όργανο κάθε φορά. Όταν πολλές αθλήτριες εκτελούν μια ρουτίνα μαζί σ’ ένα ανώτατο όριο δύο τύποι αντικειμένων μπορούν να χρησιμοποιούνται από την ομάδα. Ένας αθλητής μπορεί να ανταλλάξει αντικείμενο με ένα μέλος της ομάδας ανά πάσα στιγμή μέσω της ρουτίνας. Ως εκ τούτου, ένας αθλητής μπορεί να χειριστεί μέχρι και δύο διαφορετικά κομμάτια του αντικειμένου κατά την διάρκεια της παράστασης. Η ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα που συνδυάζει στοιχεία από μπαλέτο, γυμναστική, χορό, και πράξεις χειραγώγησης αντικειμένων. Νικητής είναι ο συμμετέχων που κερδίζει τους περισσότερους βαθμούς΄ καθορίζεται από μια επιτροπή κριτών για στα άλματα, στις πιρουέτες (άξονες), στις ευελιξίες, στο χειρισμό αντικειμένων, στην εκτέλεση και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Το διοικητικό όργανο, η Fédération Internationale de Gymnastique (FIG), άλλαξε τον κώδικα των σημείων, το 2001, 2003, 2005, 2008 για να τονίσει τεχνικά στοιχεία και να μειώσει την υποκειμενικότητα των κριτών. Πριν από το 2001, κρίνονταν σε κλίμακα του 10, όπως αυτό της καλλιτεχνικής γυμναστικής. Δεν έχει αλλάξει σε 30-βάθμια κλίμακα το 2003, ένα 20-σημείο κλίμακα το 2005, και το 2008 άλλαξε πίσω στο 30. Υπάρχουν τρεις τιμές, προσθέτοντας ότι είναι τα τελευταία σημεία-τεχνικής, καλλιτεχνικής και εκτέλεσης. Η FIG επιλέγει επίσης ποια συσκευή θα χρησιμοποιηθεί σε αγώνες. Μόνο τέσσερις από τις πέντε πιθανές συσκευές κυρώνονται. Μέχρι το 2010, οι σύλλογοι δεν χρησιμοποιούνταν στο Ανώτερο επίπεδο. Για το 2011 το σχοινί θα πέσει στους ανώτερους εθνικούς, το 2012 θα πέσει στους ειδικευόμενους εθνικούς, και το 2013 θα πέσει σε αρχάριους, και θα εξακολουθεί να πέφτει με τα χρόνια σε φθίνουσα εθνική στην επαρχιακή Interclub μέχρι που τελικά θα είναι εντελώς έξω από τη ρυθμική γυμναστική. [1] Υπάρχει έντονη αντίθεση προς αυτή των οπαδών του αθλήματος σε όλο τον κόσμο.

Οι διεθνείς αγώνες χωρίζονται μεταξύ Τζούνιορς, κάτω από δεκαέξι χρόνια από τη γέννησή τους και ηλικιωμένους για τις γυναίκες δεκαέξι ετών και άνω, πάλι με βάση το έτος της γέννησής τους. Οι αθλήτριες στη Ρωσία και την Ευρώπη αρχίζουν τυπικά την κατάρτιση σε πολύ νεαρή ηλικία και στο αποκορύφωμά τους είναι συνήθως στο τέλος της εφηβείας τους (15-19), ή γύρω στα είκοσι. Τα μεγαλύτερα γεγονότα στον αθλητισμό είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και Grand-Prix Τουρνουά.

Ολυμπιακοί συμμετέχοντες

Στην Ολυμπιακή ρυθμική γυμναστική συμμετείχαν μόνο γυναίκες. Τα κορίτσια αρχίζουν σε νεαρή ηλικία για να μπορούν με το δικαίωμα της ηλικίας να διαγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, την 1η Ιανουαρίου του 16ου έτους. (Για παράδειγμα, η αθλήτρια που γεννήθηκε 31 του Δεκεμβρίου, 1992 θα ήταν επιλέξιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008). Κορυφαίες αθλήτριες ρυθμικής πρέπει να έχουν πολλές ιδιότητες: η ισορροπία, η ευελιξία, ο συντονισμός και η δύναμη είναι μερικά από τα πιο σημαντικά. Επίσης, πρέπει να διαθέτουν ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα να ανταγωνίζονται υπό έντονη πίεση, στην οποία ένα λάθος μπορεί να τους κοστίσει τον τίτλο, και την ηθική πειθαρχία και το έργο να ασκήσουν τις ίδιες ικανότητες ξανά και ξανά.

 

Αποτέλεσμα εικόνων για ρυθμικη

Ρυθμική γυμναστική Ανδρών

Η ρυθμική γυμναστική διεξάγεται επί το πλείστον από γυναίκες και κορίτσια, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός των ανδρών συμμετέχουν σε μερικές χώρες. Οι αθλητές κρίνονται σε μερικές από τις ίδιες φυσικές ικανότητες και δεξιότητες, όπως οι αθλήτριες αντίστοιχα, όπως το χέρι/ σώμα-μάτι του συντονισμού, αλλά η δύναμη και οι δεξιότητες πολεμικών τεχνών είναι το επίκεντρο, σε αντίθεση με την ευελιξία και το χορό στη ρυθμική γυμναστική γυναικών. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός συμμετεχόντων, που αγωνίζονται ατομικά και σε ομάδα’ είναι πιο δημοφιλής στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία όπου οι υψηλές σχολικές ομάδες και τα πανεπιστημιακά ανταγωνίζονται έντονα. Από το 2002, υπήρχαν 1000 άνδρες αθλητές ρυθμικής στην Ιαπωνία.

Η ρυθμική γυμναστική ανδρών σχετίζεται με την ενόργανη γυμναστική ανδρών και το wushu πολεμικών τεχνών, όπως προέκυψε στην Ιαπωνία από την γυμναστική με ραβδί. Αυτή η γυμναστική έχει διδαχθεί και πραγματοποιήθηκε για πολλά χρόνια με στόχο τη βελτίωση της σωματικής δύναμης και της υγείας.

Οι τεχνικοί κανόνες για την ιαπωνική έκδοση της ρυθμικής γυμναστικής των ανδρών ήρθε γύρω τη δεκαετία του 1970. Για τους ατομιστές, υπάρχουν μόνο τέσσερις τύποι συσκευών που χρησιμοποιούνται: τα διπλά δαχτυλίδια, το ραβδί, το σχοινί, και τα σωματεία. Οι ομάδες δεν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή. Η ιαπωνική έκδοση περιλαμβάνει κατρακύλισμα που εκτελείται σε ένα spring floor. Οι βαθμοί κερδίζονται με βάση ένα 10-σημείο κλίμακας που μετρά το επίπεδο δυσκολίας του κατρακυλίσματος και το χειρισμό συσκευών.

Στις 27 – 29 Νοεμ. 2003, η Ιαπωνία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Aνδρών RG. Το πρώτο πρωτάθλημα συνέταξε πέντε χώρες από δύο ηπείρους: την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Κορέα, τη Μαλαισία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2005 περιλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, Ιαπωνία, Μαλαισία, η Κορέα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Tα Ανδρικά RG δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από τη FIG.

Αποτέλεσμα εικόνων για wushu

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top