Συνταγη.Γεμιστη γαλοπουλα

ΑΠΟ: katsigiapo - Δεκ• 10•16

Συστατικά

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσινο μήλο
  • θυμάρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Για τη μαρινάδα
    • 4 λίτρα νερό
    • 2 λεμόνια κομμένο στη μέση
    • 4 φύλλα δάφνης
    • 1 μάτσο μαϊντανό
    • 2 κ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο
    • 5 κουταλιές της σούπας μέλι
    • 200 γρ. αλάτι χοντρό ή το μισό ή λιγότερο ψιλό
    • 8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες
    • 4 κουταλιές της σούπας κόκκοι πιπέρι μαύρο
    • Για τη γέμιση
      • 1 χούφτα βερίκοκα ξερά
      • 1 χούφτα κάστανα βρασμένα
      • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
      • 3 μεγάλα κρεμμύδια
      • 150 γρ βούτυρο χωρισμένο
      • 2 σκ. σκόρδο
      • θυμάρι
      • μερικά ξερά μυρωδικά
      • 500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα
      • 100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών
      • αλάτι πιπέρι
      • λίγο σέλερι, ένα μήλο πράσινο, ξηροί καρποί (προαιρετικά)

      Για την κράνμπερι σως

      • 1 κονσέρβα σάλτσα έτοιμη
      • λίγα καρύδια
      • Για τη σάλτσα ψωμιού
        • 400 γρ. γάλα
        • 3 γαρύφαλλα
        • 1 φύλλο δάφνης
        • 200 ml κρέμα γάλακτος
        • 150 γρ. τριμμένο ψωμί τοστ
        • 15 γρ. βούτυρο
        • μοσχοκάρυδο

        Για τις πατάτες (αν θέλουμε)

        • πατατούλες μικρές
        • βούτυρο
        • αλάτι
        • πιπέρι
        • μυρωδικά
        • Μέθοδος Εκτέλεσης

          Για τη γαλοπούλα

          • Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες.
          • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.
          • Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
          • Βάζουμε το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω ταψάκι με νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να κάνει καλή κρούστα.
          • Για τη γέμιση
            • Σωτάρουμε το κρεμμύδι πολύ πολύ καλά μαζί με σκόρδο και αλατοπίπερο και θυμάρι στο μισό βούτυρο . Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί και να πάρει και μιά ώρα…
            • Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην γίνει σαν κόλα. Βάζουμε σε πιατέλα.

            Για την κράνμπερι σως

            • Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.

            Για τη σάλτσα ψωμιού

            • Βάζουμε το γάλα με το γαρύφαλλo και τη δάφνη να βράσει. Αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει τ γάλα τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά. Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
            • Για τις πατάτες.. Βράζουμε για 5 λεπτά. Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά..
            • Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες γεμιστης γαλοπουλας
            • Επιμελεια.Κατσιγαννη Πολυξενη

Σχολιάστε

Top