Ο αυνανισμός στην παιδίκη και εφηβική ηλικία

ΑΠΟ: Εργαστήριο Πληροφορικής - Νοε• 17•15
Ο αυνανισμός στην παιδίκη και εφηβική ηλικία

Ο «αυνανισμός» είναι η αυτοίκανοποίηση ενός ατόμου που γίνεται είτε για την γνωριμία και την εξερεύνηση του σώματος είτε για την ικανοποίηση των ορμόνων. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αλλά πιο έντονα στην παιδική και εφηβική.

Στην παιδική ηλικία πολλές φορές παρατηρούμε τα μικρά παιδιά να τρίβονται στην άκρη του καναπέ ή να αγγίζουν το γεννητικό τους όργανο απευθείας ή από πάνω τα ρούχα. Σε αυτή τη περίπτωση πρόκειται για τον παιδικό αυνανισμό μια συμπεριφορά που εκδηλώνεται πολύ συχνά και στα δύο φύλλα της παιδικής ηλικίας. Μέσα από τον αυνανισμό το παιδί βρίσκει ένα τρόπο για να ανακαλύψει και να εξερευνήσει το σώμα του. Η παιδική σεξουαλικότητα είναι όταν ένα παιδί εξαιτίας της περιέργειάς του ανακαλύπτει τα γεννητικά του όργανα, τα εξετάζει, πειραματίζεται με την ευχαρίστηση που πηγάζει από το σώμα του αλλά και την δυνατότητα να προκαλεί ικανοποίηση στον ίδιο του τον εαυτό. Η παιδική σεξουαλικότητα διαφέρει από αυτή των εφήβων.

Εφηβεία. Η περίοδος που οι ορμόνες ξυπνούν. Η περίοδος που προετοιμάζει τον έφηβο στο πέρασμά του στην ενήλικη ζωή. Ο εφηβικός αυνανισμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία που προετοιμάζει τον έφηβο βιώνοντας την ευχαρίστηση, στο να γνωρίσει το σώμα του και την σεξουαλική του λειτουργία, ανοίγει την πόρτα στην μετέπειτα σεξουαλική του ζωή, τη σεξουαλική του διεκδίκηση και συντροφικότητα. Με άλλα λόγια ο εφηβικός αυνανισμός είναι η συνειδητή διέγερση των γεννητικών οργάνων από τον ίδιο τον έφηβο με σκοπό την ικανοποίηση και τον οργασμό. Είναι αλήθεια ότι ο αυνανισμός έχει χρεωθεί με ενοχές και προκαταλήψεις, εξαιτίας της σεξουαλικής άγνοιας, ως μια προβληματική συμπεριφορά, ως μια ανήθικη πράξη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΠΠΑ…. ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Α’

Σχολιάστε

Top