ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΑΠΟ: Εργαστήριο Πληροφορικής - Νοε• 18•15

Σαν σήμερα 18/11/2015 ειναι η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας…

Τι είναι όμως φιλοσοφία, γιατί πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ξεκαθαρισμένο τον όρο στο μυαλό τους και τείνουν να τον συγχέουν με άλλους παρεμφερείς. Ανοίγοντας κανείς το λεξικό μπορεί να πάρει μια συνοπτική απάντηση. Έτσι λοιπόν, φιλοσοφία είναι η μελέτη, η έρευνα που προσπαθεί να συλλάβει τις πρώτες αιτίες, την απόλυτη αλήθεια σε σχέση με τον κόσμο του επιστητού και τις ανθρώπινες αξίες ή με τα μεταφυσικά προβλήματα. Επίσης ως φιλοσοφία ορίζεται και το σύνολο των συγκεκριμένων φιλοσοφικών θεωριών ενός φιλοσόφου, μιας εποχής, μιας χώρας. Η φιλοσοφία επομένως ασχολείται με ερωτήματα παντός φύσεως συστηματικά και κριτικά. Άλλωστε, αν εξετάσουμε τον όρο ετυμολογικά θα δούμε ότι προέρχεται από τις λέξεις φιλῶ(=αγαπώ) + σοφία. Η μέθοδος ενός στοχασμού, ώστε αυτός να ονομασθεί φιλοσοφικός πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και στάδια. Αυτά τα στάδια είναι εκείνα της Παρατηρήσεως, της Υποθέσεως, του Πειράματος, της Απόδειξης και της Επαναλήψεως.

Κατά καιρούς όλοι έχουμε ακούσει το όνομα κάποιου φιλοσόφου όπως του Σωκράτη, του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη αλλά και άλλων ξένων και μεταγενέστερων όπως Μακιαβέλι, Ντιντερό, Ζαν Ζακ Ρουσώ κλπ.

Το εύρος της φιλοσοφίας είναι τεράστιο γι’αυτό διαρθρώνεται και σε πολυάριθμους κλάδους και ρεύματα, καθένας από τους οποίους πραγματεύεται κάτι το διαφορετικό.

Το βασικό ερώτημα των φιλοσόφων είναι σαφέστατα το «γιατί». Οι ερωτήσεις γι’αυτούς είναι σημαντικότερες από τις απαντήσεις, αυτές είναι που τους τροφοδοτούν συνεχώς, τους κρατούν σε μια διαδικασία εγρήγορσης και διαρκούς αναζήτησης. Τα «γιατί» είναι η ύπαρξη τους και η νοηματοδότησή της.

Η φιλοσοφική σκέψη, η κριτική σκέψη γενικότερα είναι προνόμιο και ευτυχώς το διαθέτουμε όλοι. Είναι δωρεάν και δεν μπορεί κανείς να σου το στερήσει ότι και να κάνει. Μέσα από την σκέψη μπορείς να είσαι αυθεντικός και πρωτότυπος, δημιουργικός και αδέσμευτος. Είσαι εσύ. Αναπόφευκτα σκέφτεσαι, το ζητούμενο όμως είναι να σκέφτεσαι πέρα από την επιφάνεια. Να μην δέχεσαι άκριτα τα πάντα γύρω σου ως δεδομένα αλλά να αναζητάς, να ψάχνεσαι, να βρίσκεις τις δικές σου απαντήσεις.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΣΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ… ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Δ’

Σχολιάστε

Top