ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΠΟ: Εργαστήριο Πληροφορικής - Νοε• 20•15

images2222Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, σήμερα 20/11/2015…. Τα δικαιώματα ενός παιδιού ειναι πολύ σημαντικά. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να πει την γνώμη του, να έχει ένα πιάτο φαγητό, να μορφώνεται, να έχει μια στέγη, κ.π.λ. Σε πολλές χώρες όμως δεν έχουν όλα τα παιδιά τα δικαιώματα που θα ήθελαν να έχουν.

<<…Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια «δικαιώματα του ανθρώπου». Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…>>

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Από τότε, η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992.

Τα άρθρα που περιέχει η Σύμβαση μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες:

Δικαιώματα Επιβίωσης
Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Δικαιώματα Προστασίας
Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλλάσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Δικαιώματα Ανάπτυξης – Εξέλιξης
Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Δικαιώματα Συμμετοχής
Eπιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά.

Στην Ελλάδα η Ημέρα του παιδιού γιορτάζεται την 11 Δεκεμβρίου – γενέθλια ημέρα της UNICEF –

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ…. Παιδιά σε πολλές χώρες πεθαίνουν γιατί δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν που να κοιμήθουν, πεθαίνουν από αρρώστιες, άλλα από κακοποίση μεγάλων….. Σε μερικές χώρες σκοτώνουν τα παιδιά για χαβαλέ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΙΓΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ! Για εμένα αυτήν η ημέρα είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να είναι σημαντική για όλους μας.. Ας βοηθήσουμε λοιπόν όσο πιο πολύ μπορούμε τα παιδιά που μας χρειάζονται… Δεν θα πω άλλα.. Τα περισσότερα τα λένε οι εικόνες..

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2index 22images 5ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑimages 111111

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΣΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ.. ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Δ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top