ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

ΑΠΟ: Εργαστήριο Πληροφορικής - Δεκ• 13•15

Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

Kalavryta-Raxi_Kapi
Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου το Βασιλικό Κίνημα έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 1967 και ήταν η αποτυχημένη προσπάθεια του Βασιλιά Κωνσταντίνου να ανατρέψει τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Kyvernisi_Kollia
Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου Βροχή διαττόντων αστέρων, με πηγή τον αστεροειδή 3200 Φαέθων (3200 Phaethon) και προέλευση τον αστερισμό των Διδύμων (Gemini στα αγγλικά), εξ ου και η ονομασία του (Geminids στα αγγλικά). Μαζί με τους Τεταρτίδες, είναι οι μόνες σημαντικές βροχές διαττόντων αστέρων, που δεν οφείλονται σε κάποιο κομήτη.

Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο εκδηλώνεται κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 18 Δεκεμβρίου και κορυφώνεται τις νυχτερινές ώρες της 13ης προς 14η Δεκεμβρίου. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, εφόσον ο ουρανός είναι καθαρός και σκοτεινός.

Οι Διδυμίδες ανακαλύφτηκαν μόλις το 1862, όταν ο αστρονόμος Ρ. Γκρεγκ από το Μάντσεστερ της Αγγλίας ανέφερε ότι είδε μία βροχή διαττόντων αστέρων με ακτινοβόλο σημείο τον αστερισμό των Διδύμων στις 10 με 12 Δεκεμβρίου. Παρόμοια αναφορά έγινε την ίδια περίοδο από τους αστρονόμους Μπ. Μάρσαλ και Α. Τουίνινγκ στις ΗΠΑ, που παρατήρησαν το φαινόμενο ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.

Geminids

Σαν σήμερα 13 ΔεκεμβρίουΣτις σκανδιναβικές χώρες, ανήμερα της εορτής της Αγίας Λουκίας (13 Δεκεμβρίου), το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, νωρίς το πρωί, φορώντας ένα μακρύ λευκό χιτώνα κι ένα στεφάνι από αναμμένα κεριά στα μαλλιά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά εν είδει καλάντων το σκοπό του λαϊκού ναπολιτάνικου άσματος «Σάντα Λουτσία», με θεματολογία προσαρμοσμένη στο κλίμα της γιορτής.

Η «Λουσία», όπως είναι το όνομα της κοπέλλας γι’ αυτή την ημέρα, συμβολίζει το φως που τόσο απουσιάζει από τους μακρείς και σκοτεινούς σκανδιναβικούς χειμώνες. Άλλωστε, το όνομα Λουκία προέρχεται από τη λατινική λέξη lux (γεν. lucis), που σημαίνει φως.

Lucia-ethimo
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΣΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ… ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Δ’


Σχολιάστε

Top