7 πράγματα που σε παχαίνουν (αλλά δεν το ήξερες)

ΑΠΟ: katsanoma - Ιαν• 18•16

1.Η καλή διάθεση

Μπορεί στις ταινίες η πρωταγωνίστρια να τρώει το παγωτό με το κουτάλι στη σούπας μόνο όταν είναι στενοχωρημένη, στην πραγματική ζωή όμως δεν είναι μόνο η κακή διάθεση που μας οδηγεί στο ψυγείο αλλά και η χαρούμενη, όπως έδειξε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία. Όταν είμαστε πολύ χαρούμενοι όχι μόνο δεν νοιαζόμαστε για τις θερμίδες αλλά γενικά ασχολούμαστε λιγότερο με το να διατηρήσουμε το βάρος μας ή να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα της διατροφής μας.

2.Το κρύοΌσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τότε περισσότερο τρώμε. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος του για μόνωση από το κρύο και την τροφή για να ανεβάσει τη θερμοκρασία του. Έτσι, όπως έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Yale όταν βρισκόμαστε σε ψυχρό κλίμα τείνουμε να τρώμε πιο πολύ ενώ αποθηκεύεται και περισσότερο λίπος.

3.Οι μεγάλες παρέες. Όταν βγαίνουμε για φαγητό μαζί με πολλούς φίλους, τρώμε περισσότερο. Αυτό έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia. Συγκεκριμένα, για κάθε άτομο που προστίθεται στην παρέα η επιπλέον ποσότητα που καταναλώνουμε είναι περίπου 11%. Ο λόγος είναι ότι συνεχίζουμε να τρώμε μέχρι να τελειώσουν όλοι το φαγητό τους.

4.Ο χαμηλός φωτισμός Όταν βρισκόμαστε στο ημίφως τρώμε περισσότερο για δύο λόγους, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell. Από τη μία, η ατμόσφαιρα είναι πιο χαλαρωτική που σημαίνει ότι μπορεί να μείνουμε στο τραπέζι και κοντά στο φαγητό για περισσότερη ώρα. Κι από την άλλη, ή έλλειψη φωτισμού μας κάνει να νιώθουμε ότι κανείς δεν προσέχει το σώμα μας κι έτσι μπορούμε να φάμε και το γλυκό χωρίς άγχος και ενοχές.

5.Η δυνατή μουσική. Όταν σ’ ένα εστιατόριο ακούγεται μουσική σε δυνατή ένταση και με γρήγορο ρυθμό, τείνουμε να τρώμε κι εμείς πιο γρήγορα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Σκωτία. Έτσι, δεν δίνουμε την ευκαιρία στον εγκέφαλο να πάρει το μήνυμα του κορεσμού και συνήθως τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται για να χορτάσουμε.

6.Τα περιοδικά και τα βιβλία

Εάν συνηθίζεις να ξεφυλλίζεις ένα περιοδικό ή βιβλίο ενώ τρως να ξέρεις ότι θα φας περισσότερο. Έρευνα που έγινε στη Φινλανδία, οι άνθρωποι που τρώνε ενώ διαβάζουν σπάνια σταματούν το φαγητό πριν ολοκληρώσουν το άρθρο ή το κεφάλαιο, μολονότι έχουν χορτάσει αρκετή ώρα πριν.

7.Οι μεγάλες μερίδες

Όσο πιο μεγάλη είναι η ποσότητα που βρίσκεται μπροστά μας, τόσο περισσότερο θα φάμε, ακόμα κι όταν πρόκειται για μια σοκολάτα ή ένα αναψυκτικό. Μπορεί να μην αδειάσεις το πιάτο, αλλά ακόμα κι έτσι, θα φας περίπου 15% περισσότερο από όσο θα έτρωγες εάν η συσκευασία, το πιάτο ή το ποτήρι ήταν μικρότερα, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Marketing.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΣΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ… ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Δ’

Σχολιάστε

Top