«Παγκοσμια Ημερα Κατα Του Προφυλακτικου»

ΑΠΟ: tziolageor - Φεβ• 20•16

Μια μέρα πριν από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου «γιορτάζεται» το… Προφυλακτικό. Οι αρμόδιοι φορείς παγκοσμίως θεώρησαν ως καλή αφορμή να συνδέσουν την ασφάλεια με τον έρωτα, για να το θυμόμαστε!

Η χρήση του προφυλακτικού στη σεξουαλική επαφή είναι πολύ κρίσιμη για την προστασία μας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και την αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για πρώτη φορά, το 2014, τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, σημείωσαν πτώση το πρώτο 10μηνο, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης τριετίας.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι το προφυλακτικό είναι η μόνη προφύλαξη από τον ιό, αλλά και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Two hands holding a condom

Η ιστορία του προφυλακτικού

11.000 π.Χ.: Τα πρώτα δείγματα προφυλακτικού εντοπίστηκαν στη Γαλλία, στη σπηλιά Grotte des combarelles. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι τοιχογραφίες απεικονίζουν το προφυλακτικό στην πρωταρχική μορφή του.

1.000 π.Χ.: Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά από πανί προκειμένου να προστατευθούν από μεταδιδόμενες ασθένειες.

1.400 μ.Χ.: Στην Κίνα και στην Ιαπωνία χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά που κάλυπταν μόνο τη βάλανο, δηλαδή το άκρο του ανδρικού μορίου. Ήταν κατασκευασμένα από τα εντόσθια του αρνιού ή από μεταξωτό χαρτί.

1.500 μ.Χ.: Το προφυλακτικό περιβάλλεται από βαμβακερό περίβλημα και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικές ουσίες ώστε να είναι πιο ανθεκτικό. Η χρήση του είχε σαν βασικό στόχο την προστασία από τη σύφιλη.

1.700 μ.Χ.: Η χρήση του προφυλακτικού γίνεται πιο διαδεδομένη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το δέρμα (από τα εντόσθια ή την κύστη, με την προσθήκη θείου ή αλισίβας) ή το ύφασμα.

1.839 μ.Χ.: Ο Τσαρλ Γκούντγιαρ κατασκευάζει τα πρώτα προφυλακτικά από καουτσούκ. Πολλές εταιρείες ακολούθησαν αυτήν την πατέντα.

1.920 μ.Χ.: Οι εταιρείες προωθούν τα προφυλακτικά, κάνοντας τις συσκευασίες πιο ενδιαφέρουσες και αλλάζοντας τα ονόματα των προϊόντων. Οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα αυτή τη δεκαετία.

Σχολιάστε

Top