Σαν Σήμερα (22 Φεβρουαρίου)

ΑΠΟ: Εργαστήριο Πληροφορικής - Φεβ• 22•16
Σαν Σήμερα (22 Φεβρουαρίου)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1821… Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
1848… Ξεσπά η λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β” Γαλλικής Δημοκρατίας.
1917… Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία, που θα οδηγήσουν στη λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση και στο τέλος της κυριαρχίας των Τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β’.
1993… H Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του Νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιέχει ένα κείμενο – μανιφέστο του μεγάλου έλληνα συνθέτη κατά του νεοναζισμού με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού».
1999… Μία λαγάνα για ρεκόρ Γκίνες παρασκευάζεται στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Έχει μήκος 2 μέτρα και ζυγίζει 50 κιλά.
2009… Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, οι κακοποιοί Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι δραπετεύουν από τις Φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1732… Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης.
1922… Λάκης Σάντας, ήρωας της Αντίστασης.
1928… Γρηγόριος Αυξεντίου, κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον αγγλικό στρατό κατοχής.

ΘΑΝΑΤΟΙ
1512… Αμέριγκο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος, που ταξίδεψε κι έγραψε για την Αμερική, η οποία σύμφωνα με μία άποψη πήρε το όνομά του.
1942… Στέφαν Τσβάιχ, αυστριακός ποιητής και συγγραφέας.
1973… Κατίνα Παξινού, ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή καριέρα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κατσάνου Μαρία…. Συντάκτρια Σαν Σήμερα

Σχολιάστε

Top