Πως αντιλαμβάνονται τα άλογα τα συναισθήματα τον ανθρώπων…..

ΑΠΟ: brouzakat - Φεβ• 27•16

Τα άλογα αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα από τις εκφράσεις του προσώπου υποστηρίζει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής την Έιμι Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters», πραγματοποίησαν τεστ σε 28 άλογα ιπποδρομιών.
Οι επιστήμονες έδειξαν στα ζώα μεγάλες φωτογραφίες άγνωστων ανδρικών προσώπων και επιβεβαίωσαν ότι τα άλογα αντιδρούσαν, θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με τις εκφράσεις στα πρόσωπα των εικονιζόμενων ανθρώπων.

Πώς συμβαίνει αυτό; Όταν το άλογο αντιδρά αρνητικά, τότε κοιτάζει κάτι κυρίως με το αριστερό μάτι που αντιστοιχεί στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο επεξεργάζεται τα αρνητικά ερεθίσματα. Ανάλογη αντίδραση έχουν και άλλα θηλαστικά, όταν κάτι δεν τους αρέσει ή τους φοβίζει.

Εκτός από τις φωτογραφίες, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις αντιδράσεις των αλόγων, καταγράφοντας τους καρδιακούς παλμούς, οι οποίοι αυξάνονταν σημαντικά στη θέα θυμωμένων ανθρώπινων προσώπων, μία ένδειξη έντονου άγχους.
Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα άλογα αντιδρούν πιο έντονα στα αρνητικά παρά στα θετικά ερεθίσματα, πράγμα αναμενόμενο, καθώς πρόκειται για ένα μηχανισμό επιβίωσης στη φύση.
Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί σε πρόσφατη μελέτη σε σκύλους. Οι βιολόγοι πιστεύουν ότι τα άλογα και οι σκύλοι διαθέτουν ούτως ή άλλως την έμφυτη ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων άλλων μελών του είδους τους, η οποία συμπεριέλαβε και τους ανθρώπους για λόγους προσαρμογής κατά την εξημέρωση.

Σχολιάστε

Top