ΥΠΝΟΣ !!

ΑΠΟ: tziolageor - Μαρ• 21•16

aipnia

Στον μακρύ κατάλογο με τις πιο ύπουλες ψυχοσωματικές διαταραχές συγκαταλέγει την αϋπνία, χρόνια και περιστασιακή (οξεία), η διεθνής ιατρική κοινότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (20 Μαρτίου).

Είτε πρόκειται για ορμονική διαταραχή είτε για ψυχογενή αϋπνία, το βέβαιο είναι ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο ή αιφνίδιο θάνατο, ασθένειες – σωματικές και ψυχικές – και φυσικάατυχήματα που απειλούν τη ζωή και την ανθρώπινη υγεία.

Επιστημονικές έρευνες και κλινικές μελέτες καταδεικνύουν περίτρανα ότι όσοι παλεύουν με την αϋπνία για αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν κατά 58% αυξημένο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Μάλιστα η χρόνια αϋπνία φάνηκε να συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα, όπως αυτή μετράται από τα επίπεδα της C Αντιδρώσας Πρωτεΐνης (C-Reactive Protein ή CRP), δείκτης που σχετίζεται άμεσα με την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο, την άνοια και την κατάθλιψη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι ορίζεται ως αϋπνία; Πότε μπορούμε να λέμε ότι έχουμε πραγματικό πρόβλημα και όχι κάτι περιστασιακό επειδή ενδεχομένως να μην νυστάζουμε (να έχουμε «χορτάσει» ύπνο) ή επειδή πιθανόν να υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες (θόρυβος, ακατάλληλη θερμοκρασία, ανασφάλεια, έντονο στρες και γενικά αντικειμενικές συνθήκες που να δικαιολογούν την αϋπνία – δηλαδή την… ξαγρύπνια).

 

Πότε μετράμε προβατάκια

Η αϋπνία, είναι η δυσκολία να κοιμηθούμε ή να παραμείνουμε σε κατάσταση ύπνου όταν δεν συντρέχουν αντικειμενικές προϋποθέσεις και αποτελεί τη συνηθέστερη διαταραχή του ύπνου. Ως χρόνια αϋπνία ορίζεται η δυσκολία στον ύπνο για τουλάχιστον τρία βράδια την εβδομάδα σε διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

 

lanes

Τροφές που μας νανουρίζουν

Επιλέγουμε τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένααμινοξύ της σεροτονίνης.

* Γαλακτοκομικά όπως γάλα (ζεστό) και κίτρινα τυριά αλλά και προϊόντα σόγιας δηλαδή γάλα σόγιας και τυρί tofu είναι μια καλή επιλογή.
* Θαλασσινά, πουλερικά, κόκκινο και άσπρο κρέας επίσης πλούσια πηγή τρυπτοφάνης.
* Πολύσπορα προϊόντα, όσπρια, ρύζι και Hummus.
* Φουντούκια, φιστίκια, αυγά σπόροι από σουσάμι.

 

probata

Σχολιάστε

Top