Η προσφορά του αρχαίου Ελληνικού Κοσμου

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΙΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ - Μάι• 01•14

   Ο ελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε αναμφίβολα τη βάση για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και γενικά του παγκόσμιου πολιτισμού,αφού τα λαμπρά του επιτεύγματα σε διάφορους τομείς δηλώνουν την σπουδαιότητα του.Βέβαια η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας δεν είναι ίδια με αυτήν κατά το προγενέστερο παρελθόν της σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της.

      Αρχικά,η αρχαία Ελλάδα ανέδειξε σπουδαίες προσωπικότητες που είναι παγκοσμίως γνωστές.Στις θετικές επιστήμες,όπως τα μαθηματικά,η ιατρίκη,η αστρονομία και η φυσική,έχουν διακριθεί αρκετοί πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Ευκλείδης,ο Πυθαγόρας,ο Ιπποκράτης και άλλοι.Σε άλλους εξίσου σπουδαίους κλάδους,όπως η Ιστορία και η Φιλοσοφία,έχουν ξεχωρίσει ο Ηρόδοτος,ο Θουκιδίδης,ο Ξενοφών,ο Σωκράτης,ο Αριστοτέλης και άλλοι.

      Επιπρόσθετα,καθοριστική είναι η συμβολή της Δημοκρατίας,του τελειότερου πολιτεύματος,που γεννήθηκε και άκμασε στην Αρχαία Ελλάδα,που λειτούργησε ως πρότυπο για όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες.

      Ακόμη,δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στην αρχαία τέχνη,καθώς τα αισθητικά ιδανικά που προέβαλε επηρέασαν πολλούς λαούς.Σημαντική πηγή έμπνευσης αποτελούν τα έπη του Ομήρου,η Ιλιάδα και η Οδύσσεα,στον κινηματογράφο και στην λογοτεχνία καθώς επίσης διδάσκονται σε παιδία του εξωτερικού.Επίσης,η αρχαία ελληνική τραδωδία(Αίσχυλος),η κωμωδία και το σατυρικό δράμα(Αριστοφάνης) έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα.Τέλος,το ελληνικό αλφάβητο αποτέλεσε πρότυπο για το λατινικό και το κυριλλικό.            

  

  Απο την άλλη πλευρά,μπορεί η Ελλάδα να προσέφερε πολλά πράγματα στον παγκόσμιο πολιτισμό,αλλά η κατάσταση που βιώνουμε εμείς σήμερα είναι πολύ σκληρή και  διαφορετική,λόγω της οικονομικής κρίσης.Αυτή με την σειρά της σκορπίζει την ανεργία σε όλη τη χώρα,με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάνουν τις δουλείες τους.

Ακόμη,ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της εποχής είναι η ασφάλεια,διότι ο ελληνικός λαός δεν νιώθει προστατευμένος και έχει ανάγκη απο προστασία και ασφάλεια,που μπορεί να κατοχυρωθεί με την μείωση της εγκληματικότητας.

 

Τέλος,αυτό που κατά τη γνώμη μας πρέπει να αλλάξει είναι η παιδεία.Δηλαδή,ο τρόπος με τον οποίο οι καθηγητές διδάσκουν τα παιδιά.Πρέπει να γίνει πιο ελκυστικός,ώστε τα παιδιά να μην αντιμετωπίζουν το σχολείο ως αγγαρεία.

Αγνή Γκ. – Αγνή Κ. – Βασιλική – Καλλιόπη – Αθηνά – Θεοδώρα

 

 

 

Σχολιάστε

Top