Η ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ!!!

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΙΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ - Μάι• 01•14

KARYATIDA

 Στις 7,8 και 9  Απριλίου το Γυμνάσιο μας επισκέφτηκε, ύστερα απο πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κου Κ. Παπούλια, την Βουλή των Ελλήνων. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Μουσείο της Ακρόπολης και φυσικά την Ακρόπολη.

     Εντυπωσιαστήκαμε από τα εκθέματα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, αλλά νιώσαμε έντονη συγκίνηση για την Καρυάτιδα που λείπει, αφου, όπως εκτενώς μας εξήγησε η ξεναγός μας, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

DSC03763    DSC03758  Φωτογραφία0249      Φωτογραφία0247

     Το 1801, ο Σκοτσέζος αριστοκράτης Τόμας Μπρους, κόμης του Έλγιν, εξασφάλισε ένα αμφισβητούμενο, για το περιεχόμενό του, φιρμάνι από του Οθωμανούς. Με αυτό μπόρεσε να μπει στον αρχαιολογικό χώρο και να εγκαταστήσει ένα δικό του εργοτάξιο, ώστε να αποσπάσει σταδιακά όλα τα γλυπτά από τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Ο Έλγιν, ξεδιάντροπα, άρπαξε αυτό που θεωρούσε ευκαιρία και μέσα σε τρία χρόνια λεηλάτησε την Ακρόπολη. Ανάμεσα στα κλεμμένα γλυπτά ήταν και η έκτη Καρυάτιδα από το Ερέχθειο.

     Η Ελλάδα έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις, για να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιστροφή της κλεμμένης Καρυάτιδας. Η έλλειψη κατάλληλου χώρου δεν ευσταθεί πλέον ως επιχείρημα, αφού στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης υπάρχει ήδη έτοιμος κενός χώρος για την έκτη κόρη. Επίσης, οι Έλληνες αρχαιολόγοι και συντηρητές αρχαιοτήτων, μετά την επιτυχή μεταφορά των μαρμάρων από το παλιό στο νέο μουσείο, απέδειξαν ότι μπορούν να «διαχειριστούν» μια ενδεχόμενη μεταφορά από το Βρετανικό μουσείο. Το κυριότερο επιχείρημα, βέβαια, είναι ότι οι Βρετανοί κατέχουν κάτι που δεν τους ανήκει και απλά το έκλεψαν….

Βασιλική-Αγνή Κ.-Θοδώρα-Αγνή Γκ.-Αθηνά-Καλλιόπη

Σχολιάστε

Top