ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

PastedGraphic-3

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

 

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Το καρναβάλι είναι μια γιορτή χαράς που γίνεται κάθε χρόνο από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα. Άνθρωποι από όλες τις γωνιές της χώρας  μασκαρεύονται και διασκεδάζουν όλοι μαζί τηρώντας τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα.  Η Εύβοια έχει πληθώρα εθιμών με τα οποία τιμούν τη γιορτή της Αποκριάς.

Σε διάφορα χωριά της Εύβοιας , όπως τη Μεσσαπία, τη Στενή, τα Ψαχνά οι κάτοικοι μασκαρεύονται ,βγαίνουν στους δρόμους τραγουδούν  με διάφορα μουσικά όργανα και καλούν όλους τους άλλους κατοίκους να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Η μουσική, ο χορός και η ζωντάνια  κυριαρχούν και προσκαλούν τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί τους.

 

Εικόνα1Εικόνα2

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

Καμήλα: Eνα έθιμο που χάνεται στα χρόνια του 19ου αιώνα  είναι αυτό της καμήλας ή «γκαμήλας»  όπως το έλεγαν. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του μάλλον από την Ανατολική Ρωμυλία. Τις δύο Κυριακές της Αποκριάς, της κρεατινής και της τυροφάγου, πριν το μεσημέρι, «κυκλοφορούσε» στο χωριό  το ομοίωμα  της  «γκαμήλας». Το σώμα της το κατασκεύαζαν από ξύλο , το οποίο το σκέπαζαν με λινάτσα και για κεφάλι χρησιμοποιούσαν  κρανίο αλόγου.   Την καμήλα οδηγεί ο καμηλιέρης στους δρόμους της πόλης  με συνοδεία φλογέρας και νταουλιού.  Οι νοικοκυραίοι δίνουν στην καμήλα φιλέματα και χρήματα. Ο συμβολισμός με την κακοπάθεια του ζώου δείχνει τις περιπέτειες του ανθρώπου μέσα στη ζωή και το χρόνο αλλά και την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης , αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών.

 Εικόνα3

 

Παιχνίδι του Χάσκα:

 

Το γλέντι της Αποκριάς δεν περιορίζονταν μόνο στους χορούς αλλά συνοδεύονταν  και από  ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι του Χάσκα. Συγκεκριμένα , βάζουν σε έναν πλάστη ένα σπάγκο και με αυτόν δένουν ένα βρασμένο και καλά ξεφλουδισμένο αυγό. Ο πατριάρχης της οικογένειας (πατέρας, παππούς κτλ) κάθεται στο κέντρο ή στην περιφέρεια ενός κύκλου που αποτελείται από τα νεότερα μέλη της οικογένειας και περνάει πάνω από τα κεφάλια τους την χάσκα.  Οι νεαροί συμμετέχοντες προσπαθούν με το στόμα μόνο και δίχως να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους να πιάσουν το αυγό.  Εκείνος που θα το καταφέρει θεωρείται πολύ τυχερός.

Με αβγό κλείνει το στόμα το βράδυ της αποκριάς, με αβγό ανοίγει την Ανάσταση” λέει η λαϊκή σοφία.

 

Εικόνα4

 

Γαιτανάκι:

Το γαιτανάκι είναι ένα έθιμο ,το οποίο μέχρι και σήμερα τηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει και πολλούς θαυμαστές. Ένα κοντάρι με πολύχρομες κορδέλες κρατάει κάποιος στο κέντρο και γυναίκες, άνδρες και παιδιά κρατώντας μια κορδέλα ο καθένας χορεύει και διασκεδάζει. Αυτό το έθιμο συνεχίζει την παράδοσή του και μένει αξέχαστο σε πολλούς.Δίνει χαρά και ζωντάνια στους ανθρώπους και τους κάνει να νιώθουν σαν μικρά παιδιά και χαρίζει την αίσθηση της παιδικότητας. Το γαιτανάκι πρωταγωνιστεί σε πολλές καρναβαλιστικές εκδηλώσεις καθ’όλη τη διάρκεια της Αποκριάς.

 

Εικόνα5

 

Το καρναβάλι της Χαλκίδας και η Λευκή Νύχτα

 

Το Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας είναι το μοναδικό καρναβάλι της Ελλάδας που διαδραματίζεται στη θάλασσα. Το Θαλασσινό καρναβάλι διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2009 και μετά από διακοπή από 7 ετών επανήλθε το 2016 και κάθε χρόνο έχει διαφορετική θεματική ενότητα. Το Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας έχει γίνει θεσμός που προσελκύει χιλιάδες κόσμου. Στα πλαίσια των εορτασμών για το Καρναβάλι της Χαλκίδας πραγματοποιήθηκαν διάφορα δρώμενα με χορό, παιδική παρέλαση,  με μπάντες που  έπαιζαν μουσική σε διάφορες γειτονιές της πόλης και  με τη Λευκή Νύχτα όπου τα  εμπορικά καταστήματα της Χαλκίδας έμειναν  ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ.  Το γλέντι κορυφώθηκε την  Κυριακή  με μία μεγάλη παρέλαση, το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου , μια συναυλία και με  εντυπωσιακά πυροτεχνήματα  που γέμισαν με φως και χρώμα τις ψυχές όλων των επισκεπτών.

 

 

Γεωργαρά Ευαγγελία

Γ΄ Γυμνασίου

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης