Οι γυναίκες του χθες και του σήμερα

woman-gac06d22a8_1280

Οι γυναίκες του χθες και του σήμερα

 

Τα χρόνια περνάνε και οι γυναίκες έχουν καταφέρει να κάνουν άλματα σε όλους τους τομείς δράσης τους, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν την πολυπόθητη ισότητα με το «ισχυρό» φύλο. Παρά τις νίκες που έχουν πετύχει οι γυναίκες, όμως, ακόμα ο χάρτης των δικαιωμάτων τους ίσως να μην είναι τόσο ξεκάθαρος. Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία σήμερα προβάλλεται ως πολυσύνθετος και απαιτητικός, ενώ αναγνωρίζεται ομόφωνα πως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία.

Ζητήματα που συνδέονται συνήθως με τις έννοιες των δικαιωμάτων των γυναικών περιλαμβάνουν, αν και δεν περιορίζονται σε αυτά, στο δικαίωμα: για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, να είναι ελεύθερες από σεξουαλική βία, να ψηφίζουν, να κατέχουν δημόσια αξιώματα, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις, να έχουν ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, να δουλεύουν, να αμείβονται με δίκαιους μισθούς ή ίση αμοιβή, να έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα, να έχουν ιδιοκτησία, να μορφώνονται. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν είχαν πολιτικά και ίσα δικαιώματα στην Αρχαία Ελλάδα, απολάμβαναν κάποια ελευθερία κινήσεων μέχρι την Αρχαϊκή εποχή.  Υπάρχουν εγγραφές για γυναίκες στους αρχαίους Δελφούς, Γόρτυνα, Θεσσαλία, Μέγαρα και Σπάρτη να είναι ιδιοκτήτριες γης, η πιο περίοπτη μορφή ιδιωτικής περιουσίας εκείνη την εποχή. Ωστόσο, μετά την Αρχαϊκή εποχή η κατάσταση των γυναικών χειροτέρεψε και υπήρξε η εισαγωγή νόμων όπως η εφαρμογή του διαχωρισμού των φύλων.

Στην Αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες είχαν αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειας, τις δουλειές του σπιτιού, την ανατροφή των παιδιών και στην περίπτωση που υπήρχαν δούλοι έπρεπε να τους επιβλέπουν. Επίσης οι γυναίκες είχαν και υποχρεώσεις όπως να κατασκευάζουν ρούχα για την οικογένεια και να ετοιμάζουν το φαγητό για όλη την οικογένεια.

Η μεγάλη αλλαγή άρχισε τον 19ο αιώνα όταν η γυναίκα άρχισε να εργάζεται έξω από το σπίτι. Παρά τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, το εξοντωτικό ωράριο και την απάνθρωπη μεταχείριση άρχισε να κατακτά την θέση της στην κοινωνία. Στην Ελλάδα το 1868-1870 η Αιμιλία Κτενά και η Καλλιρρόη Κεχαγιά ζήτησαν ίση αμοιβή για ίση εργασία. Το 1930 μετά από σκληρούς αγώνες των γυναικών και ύστερα από πολλές συζητήσεις δίνεται στην Ελληνίδα το δικαίωμα ψήφου υπό όρους: μόνο για τις δημοτικές εκλογές, μόνο για να εκλεγεί όχι να εκλέγεται, μόνο οι εγγράμματες είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσες ήταν πάνω από 30 χρονών.

Οι γυναίκες από τον 19ο αιώνα μέχρι και τον 21ο αιώνα που ζούμε πια, έχουν τα πλήρη δικαιώματά τους ως προς τον ψήφο, την κοινωνική τους θέση, δηλαδή είναι ισάξιες με έναν άντρα και μπορούν να δουλέψουν.

Όσο για τον επαγγελματικό τομέα, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να τον κατακτήσουν πολύ δυναμικά και τώρα πλέον όλες οι γυναίκες έχουν και από μία δουλειά.

Δυστυχώς, το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών στην ευρωπαϊκή ένωση είναι πολύ συχνό και ο αριθμός των γυναικών που κακοποιούνται καθημερινά με σοβαρές σωματικές βλάβες, φοβούμενες να πουν την αλήθεια, είναι τεράστιος. Μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες όπως για παράδειγμα το Ιράν, τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται. Σχεδόν σε καθημερινή βάση, πολλές γυναίκες βασανίζονται και κακομεταχειρίζονται καθώς αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε σχέση με το γάμο, το διαζύγιο, την απασχόληση, την κληρονομιά, τα πολιτικά αξιώματα και πολλά άλλα.

Παρόλα αυτά, η γυναίκα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και πρέπει να αναγνωρίζουμε την αξία και τα δικαιώματα της καθώς θα πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα και κάθε λεπτό, ανεξαρτήτου ηλικίας και ρόλου διότι η γυναίκα δίνει ζωή από τη ζωή της, αγαπάει χωρίς όρους και όρια, είναι δυνατή σε κάθε δυσκολία, ομορφαίνει την ζωή μας και ξέρει πως να χαρίζει χαμόγελα χαράς και ευτυχίας.

 

 

Πετρούλα Τζαφέρου

Μαρίνα Μπαρσάκη

 Γ΄ τάξη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης