Από την ποδιά στα jeans!

school-uniform-1523521_1920

Από την ποδιά στα jeans! 

Η ιστορία του dress code του σχολείου.

Η σχολική ποδιά συνόδευσε πολλές γενιές ελληνόπουλων στη σχολική τους καθημερινότητα. Ήταν σύμφυτη με την ομοιομορφία, τον πειθαναγκασμό και την αυταρχική εκπαίδευση.

Η ιστορία της σχολικής  ποδιάς  ξεκινά το 1876. Η ανάγκη της ομοιόμορφης στολής προέκυψε από την καθαριότητα και τη  βασική υγιεινή που έπρεπε να έχουν οι μαθητές κατά την παρουσία τους στον σχολικό χώρο. Η σχολική στολή  για τα αγόρια περιλάμβανε ένα παλτό, ένα είδος κοντού παντελονιού , καπέλο και μανδύα. Τα κορίτσια έπρεπε να φορούν μαύρη ποδιά με λευκό γιακά και σοσόνια άσπρα. Το 1964 ο Υπουργός Παιδείας κατήργησε το πηλήκιο διότι δεν ταίριαζε με το δημοκρατικό χαρακτήρα του σχολείου. Επίσης, η μαύρη ποδιά αντικαταστάθηκε με μπλε στην οποία προστέθηκε μια κονκάρδα που ανέγραφε το σχολείο, στο οποίο τα παιδιά φοιτούσαν. Την περίοδο της δικτατορία τα μέτρα αυστηρότητας και οι έλεγχοι στη σχολική ενδυμασία εντάθηκαν.

Τη δεκαετία του ’70 η σχολική ποδιά σχεδιασμένη από τον Γιάννη Τσεκλένη άλλαξε μορφή, απέκτησε φερμουάρ στο πλάι και κολεγιακό γιακά. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εμμένουν στη χρήση της ποδιάς, ωστόσο, στα δημόσια σχολεία της Ελλάδας το 1982  καταργήθηκε η χρήση της.

Με την απελευθέρωση του dress code οι μαθητές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι θα φορέσουν στο σχολείο. Συνήθως τα κορίτσια ντύνονται πιο casual με  jeans ή φόρμες. Τα αγόρια συνήθως έχουν πιο αθλητική περιβολή.  Προτιμούν τα σορτσάκια ή τις φόρμες ή jeans που  έχουν την τιμητική τους στον σχολικό χώρο. Τα συναντάμε σε όλα τα χρώματα, σε όλα τα μήκη, στενά ή φαρδιά, πολύχρωμα σχισμένα κτλ. Δε λείπουν από την ντουλάπα κανενός εφήβου.

Η ελευθερία στη σχολική ενδυμασία δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες.  Οι κυβερνήσεις πολλών χωρών παγκοσμίως επιδιώκουν την ομοιομορφία στην ενδυμασία για να αποφευχθούν οι  κοινωνικές διακρίσεις και οι ανισότητες και ίσως να έχουν κάποιο δίκιο. Ωστόσο, μπορεί και στην Ελλάδα να πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, όμως οι μαθητές δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Αγαπούν το δικαίωμα που έχουν να επιλέγουν ελεύθερα τα ρούχα που θα φορέσουν στο σχολείο και δε θέλουν με τίποτα να τους το αφαιρέσουν.

 

Μαρία Μετοχιάτη

Αμυγδαλιά Αγουρίδα

 

Μαθήτριες Γ΄ Γυμνάσιου

Σχ. έτος: 2022-23

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης