Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

hd-wallpaper-1911637_1920

Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Το ευχάριστο μήνυμα της Χριστού  γιορτάζεται με μοναδικό τρόπο σε όλες τις χώρες του κόσμου! Το κάθε έθιμο συνδράμει με διαφορετικό τρόπο και συντελεί στη διαμόρφωση γιορτινής και χαρούμενης ατμόσφαιρας παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές των Ελλήνων. Σε όλη τη χώρα τα παιδιά πάνε από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Στην Ελλάδα κύριο χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το χοιρινό, και το έθιμο με το χριστουγεννιάτικο καράβι που όμως στη Χίο αποτελεί  τοπικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς με ομοιώματα πλοίων.  Επίσης, τις παραμονές των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές φτιάχνουν το παραδοσιακό χριστόψωμο, το οποίο έχει έναν σταυρό από ζυμάρι στην μέση, αλλά και διάφορα σχέδια.

Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί του Νομού Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων. Αυτοί φορούν τομάρια ζώων με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων. Γυρίζουν σε παρέες στους δρόμους των χωριών και τραγουδούν τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους. Παραλλαγές του ίδιου εθίμου, συναντώνται σε χωριά της Κοζάνης και της Καστοριάς με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

Στις 23 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα ανάβουν φωτιές στους παγωμένους δρόμους για να ζεστάνουν τον νεογέννητο Χριστό. Οι παραβρισκόμενοι διασκεδάζουν τρώγοντας  φασολάδα,  πίνοντας κρασί και δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά γλυκά.

Την Πρωτοχρονιά σε  συνηθίζεται να σπάνε ένα ρόδι για καλοτυχία στο σπιτικό τους. Το έθιμο αυτό συμβολίζει την ευφορία και τη γονιμότητα και είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Η πίτα που ετοιμάζεται με τον ερχομό  του νέου έτους , η βασιλόπιτα , περιέχει ένα φλουρί, που σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει. Στα Θεοφάνια  που εορτάζεται η βάπτιση του Χρηστού καθαγιάζονται  τα ύδατα με ρίψεις το σταυρού  στο υγρό στοιχείο και  ανέλκυσή του από κολυμβητές, με αγιασμό των σπιτιών από  ιερείς και με ιδιαίτερα κατά τόπους έθιμα.

Από τη Σουηδία μέχρι την Ιαπωνία οι χώρες τιμούν την έλευση του Χριστού και προσμένουν το  Χριστούγεννα, ρίχνουν έξω από τα σπίτια τους σιτάρι για να γιορτάσουν και τα πουλιά μαζί τους τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Στη Σερβία οι νοικοκυρές θέλοντας να κάνουν τους επισκέπτες τους τους να νιώσουν άνετα, ραντίζουν τα τραπεζομάντηλα του γιορτινού γεύματος με κρασί για να κάνουν τους καλεσμένους να νιώσουν άνετα και να ευχαριστηθούν το γιορτινό τραπέζι χωρίς να αγχώνονται μήπως κατά λάθος το λερώσουν .

Στην Αγγλία η γιορτή ξεκινά από τους κήπους με τις μηλιές. Οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, γλεντούν πίνοντας μπύρες και τραγουδάνε τα κάλαντα. Στη συνέχεια πυροβολούνε στα κλαδιά για να διώξουν τα κακά πνεύματα και ρίχνουν γλυκά για να καλοπιάσουν τα καλά ξωτικά! Προσδοκούν να τους εξασφαλίσουν καλή σοδειά.

Στη Γαλλία την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια τους στο τζάκι και αναμένουν να τα γεμίσει με γλυκά ο Pere Nod . Στους καθεδρικούς ναούς γίνεται αναπαράσταση  της γέννησης με κούκλες ενώ στη Νότια Γαλλία καίνε στο τζάκι ένα ξύλο από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Αυτό είναι το γνωστό στη χώρα μας «Χριστόξυλο».

Στη Γερμανία διακοσμούν με πολύ μεράκι και δίνοντας μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια τα σπίτια τους. Γύρω από τα παράθυρα τοποθετούν ηλεκτρικά κεράκια και τα τζάμια στολίζουν χρωματιστές φιγούρες. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει η φάτνη. Επίσης πολύ συχνά συναντάμε το τετραθέσιο κηροπήγιο, όπου κάθε θέση συμβολίζει μια εβδομάδα. Τις τέσσερις τελευταίες Κυριακές τοποθετούν ένα κερί και μετρούν αντίστροφα τον χρόνο που απομένει μέχρι να φτάσει η μεγάλη γιορτή!

Τέλος, στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη Σικελία και στη Σαρδηνία θεωρούν αυτή την ημέρα τυχερή. Έτσι λοιπόν, οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια τους και το προσφέρουν στα ζώα τους γιατί το θεωρούν αγιασμένο. Επιπλέον, θεωρούν ότι όποιο μωράκι γεννηθεί εκείνη την ημέρα είναι τυχερό και φέρνει ευλογία στην οικογένεια του και στα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο δικό του!

Με όποιο έθιμο,  λοιπόν, γιορτάζονται τα Χριστούγεννα να είναι σίγουρο πως η γέννηση  του Θεανθρώπου πλημμυρίζει τις ανθρώπινες καρδιές με αγάπη και τους φέρνει πιο κοντά!

 

Άννα Μάρκου

Χριστίνα Κυρίκου

Αμυγδαλιά Αγουρίδα

Χριστίνα Ζώη

Μαθήτριες Γ΄ Γυμνασίου

Σχ. έτος: 2022-23

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης