Δράση για τα Α.μεΑ.

inclusion-g4678fd609_1920

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΕΝΩΝ

 

Στις 3 Δεκεμβρίου το Γυμνάσιο Καθενών υλοποίησε  μία εκπαιδευτική δράση αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία. Κάθε τμήμα ξεχωριστά παρακολούθησε μία παρουσίαση,  η οποία με πολυμεσικό υλικό έδινε πληροφορίες για τις ανάγκες , τα δικαιώματα αλλά και για τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα  άτομα και οι οικογένειές τους.

Ως άτομο με αναπηρία νοείται κάθε πρόσωπο που δεν είναι ικανό να αναλάβει μόνο του όλες ή κάποιο μέρος των ατομικών και κοινωνικών φυσιολογικών αναγκών, λόγω μιας εκ γενετής ή και μεταγενέστερης βλάβης των φυσικών και διανοητικών ικανοτήτων. Έπειτα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το ποια άτομα χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρία, δηλαδή, οι τυφλοί ή όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές στην όραση, τους οι κωφοί ή όσοι αντιμετωπίζουν θέματα βαρηκοΐας, άτομα που έχουν κινητικές δυσκολίες, άτομα με νοητική υστέρηση, αλλά και άτομα που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές νόσους.

Εφόσον, παρακολουθήθηκε το πρώτο σκέλος της παρουσίασης συζητήσαμε τα δικαιώματα των ατόμων αυτών. Αναλυτικότερα, μιλήσαμε για την ανισότητα και την μη διακρίσεις, την ειδική μέριμνα για τις γυναίκες και τα παιδιά με αναπηρία και για τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή. Κατόπιν, παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με τους ανθρώπους αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε ανθρώπους να μιλάνε για να αναλύουν τις δικές τους αναπηρίες αλλά και το πώς τις αντιμετωπίζουν μέσω του αθλητισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=oP5uco5hOew

Επίσης προβλήθηκε μία μικρή γαλλική ταινία animation  που προβάλλει με ευαίσθητο τρόπο τη ζωή ενός μικρού παιδιού που έχει αυτισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=Mb8ZnrbFlTQ

Τέλος , την αυλαία των προβολών έκλεισε ένα συγκινητικό βίντεο που δημιούργησε σχολεία παιδιών  με αναπηρία από την Ελλάδα και την Κύπρο.    https://youtu.be/3CiqFJR_rCY

Μετά την παρουσίαση,  μέσω της ενσυναίσθησης και με παιγνιώδη τρόπο προσπαθήσαμε να μπούμε στα παπούτσια αυτών των ανθρώπων παίζοντας ένα παιχνίδι χωρίς να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας. Τότε κατανοήσαμε πόσο δύσκολο είναι να ανταποκριθείς στις καθημερινές σου  ανάγκες χωρίς να χρησιμοποιείς όλα τα  μέλη του σώματός σου.  Τέλος, ένα τμήμα της γ’ γυμνασίου δημιούργησε μια εργασία με δημοφιλή άτομα που έχουν αναπηρίες, όπως η Φρίντα κάλο, ή Ελεν Κέλερ, ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ο Τομ Κρουζ και ο Μάικλ Φελπ

 

Αμυγδαλιά Αγουρίδα

Μαθήτρια Γ΄ Γυμνασίου

Σχ. έτος 2022-23

ekdhlvsh

IMG_20221202_113837

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης