«Temple Grandin (Ζωή σαν τριαντάφυλλο)» από τη μαθήτρια Σαλαμούρη Δέσποινα, Γ3

            Temple Grandin (Ζωή σαν τριαντάφυλλο)

24

 

   Περίληψη

    Η  ταινία  είναι απ” τις πιο συγκινητικές και ιδιαίτερες που έχετε παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό και είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Ο τίτλος της είναι «Temple Grandin» (Ζωή σαν τριαντάφυλλο) και αφορά την Temple Grandin, η οποία γεννήθηκε το 1947, ήταν εκ γενετής αυτιστική και μέχρι τα τέσσερα της χρόνια δεν είχε αρθρώσει λέξη. Κατάφερε όμως να «γυρίσει» προς όφελος της την ιδιαιτερότητά της, δηλαδή το να σκέφτεται με εικόνες και έφτασε σε σημείο να εξερευνήσει θέματα που είναι ουσιαστικά αόρατα σε ανθρώπους που πάσχουν από το ίδιο σύνδρομο.

   Ως έφηβη, η Γκράντιν ενθαρρύνεται από τον δάσκαλο της στο γυμνάσιο να σπουδάσει μαθηματικά και να προχωρήσει στο πανεπιστήμιο.  Η Τεμπλ  αναπτύσσει περαιτέρω ένα ενδιαφέρον για τα βοοειδή και τα άλογα, αφού πέρασε ένα καλοκαίρι στο ράντσο της θείας της στην Αριζόνα, όπου παρατηρεί πώς τα βοοειδή ηρεμούν όταν αυτά πιέζονται και εφευρίσκει  μια παρόμοια «μηχανή συμπίεσης » για να ηρεμήσει τον εαυτό της. Κατόρθωσε να γίνει παγκοσμίου φήμης, διδάκτωρ ζωολογίας, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των αυτιστικών ανθρώπων και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η ταινία καταλήγει με την Γκράντιν να αναδεικνύεται ως η υπέρτατη συνήγορος για την ηθική σφαγή των ζώων και μία από τις πιο δημοφιλείς  προσωπικότητες στην αμερικανική κοινωνία .

Κριτική

   Η ταινία καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να δώσει ανάγλυφα μια ιδιαίτερη προσωπικότητα.  Ο σκηνοθέτης Mick Jackson  παρουσιάζει την  περίπλοκη και λεπτή απεικόνιση μιας αυτιστικής γυναίκας, που αμφισβητεί τις συμβάσεις και απεικονίζει στον κινηματογράφο τον αυτισμό και, κυρίως, τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός μεν αλλά όχι λιγότερο μοναδικός.

   Ο θεατής μπαίνει στη σωστή οπτική γωνία, γιατί η ταινία αποφεύγει τις υπερβολές και ο σκηνοθέτης κατορθώνει να αφηγηθεί το θαύμα που συντελείται, με ρεαλιστικό τρόπο. Η ταινία επικεντρώνεται αποκλειστικά στις εμπειρίες της αυτιστικής Γκράντιν κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο λύκειο και στο κολέγιο, ενώ η μητέρα της, η θεία της, ο καθηγητής του γυμνασίου και ο συντάκτης στο Αγρόκτημα της Αριζόνας την υποστηρίζουν, καλλιεργούν την πνευματική περιέργεια, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά της. Παρομοίως, η πρωταγωνίστρια απεικονίζεται ως μια ανεξάρτητη, ζωντανή, περίπλοκη νεαρή γυναίκα που αγαπά και είναι αξιαγάπητη.

   Σε αντίθεση με άλλες ταινίες γύρω από τον αυτισμό, «η ζωή σαν τριαντάφυλλο» είναι μια απίστευτα χαρούμενη και συχνά χιουμοριστική ταινία και η ηθοποιός που υποδύεται την Τεμπλ Γράντιν είναι σαφώς μια θεαματική ηθοποιός.

24

   Η ερμηνεία της Claire Dane  είναι εξαιρετική, άμεση και βαθειά συγκινητική. Κατορθώνει με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς υπερβολές, να αποδώσει με  ρεαλισμό τη ζωή ενός ατόμου με αυτισμό. Η υποκριτική της, αναδεικνύει το στόχο της ταινίας και δίκαια έχει προταθεί και κερδίσει  μια  σειρά βραβείων όπως  το Primetime Emmy Awards, and Golden Globe and Screen Actors Guild .

Σκηνοθεσία: Mick Jackson | Παραγωγή: Scott Ferguson, Emily Gerson Saines | Πρωταγωνιστούν: Claire Danes, Julia Ormond, David Strathairn | Είδος: Βιογραφική, Δραματική | Έτος κυκλοφορίας: 2010 | Διάρκεια: 107′

Ρίξτε μια ματιά στο trailer της ταινίας πατώντας εδώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης