Η γλωσσομάθεια στην σύγχρονη εποχή

Απο την Α Λυκείου.

Ζούμε σε έναν κόσμο που καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο ενιαίος, στον οποίο κυριαρχούν κοινά πολιτιστικά πρότυπα, και η υφήλιος τείνει να μεταμορφωθεί σε μια παγκόσμια κοινότητα. Υπάρχει συνεργασία των λαών σε πάρα πολλούς τομείς, στον οικονομικό, τον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον επιστημονικό. Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και κυρίως τα μέσα επικοινωνίας. Για να υπάρξει, όμως, συνεννόηση μεταξύ όλων αυτών των πολιτισμών, είναι αναγκαία η εκμάθηση γλωσσών διαφορετικών από τη δική τους.

Το να μαθαίνει κανείς ξένες γλώσσες έχει και προτερήματα, τα οποία δεν είναι πάντα φανερά. Αρχικά, η γλωσσομάθεια βελτιώνει το πνευματικό επίπεδο του ατόμου, προσφέρει απόλαυση, πνευματική και αισθητική, διευρύνει και εμπλουτίζει τη σκέψη και οξύνει την κριτική ικανότητα. Επίσης, η κατανόηση μιας ξένης γλώσσας έχει ως απόρροια την κατανόηση της κουλτούρας και των παραδόσεων της χώρας αυτής από τους ομιλητές της γλώσσας αυτής.

Επιπλέον, η γλωσσομάθεια συμβάλλει αποφασιστικά στην επαγγελματική αποκατάσταση του ατόμου. Διευρύνονται οι επαγγελματικές του επιλογές, κατοχυρώνεται πιο εύκολα μια θέση εργασίας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου αφού, όποιος έχει στην κατοχή του τίτλους γλωσσομάθειας, μπορεί πιο εύκολα από κάποιον που δεν κατέχει τους αντίστοιχους τίτλους να διεκδικήσει μια θέση εργασίας στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Η γνώση ξένων γλωσσών είναι ,επίσης, αναγκαία για τη φοίτηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για τη συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα, σε σεμινάρια και στην επιστημονική έρευνα, αφού η βιβλιογραφία είναι ξενόγλωσση, και, επειδή ολοένα και περισσότεροι νέοι επιλέγουν χώρες του εξωτερικού για τις σπουδές τους και για τη διαμονή τους.

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί, τέλος, η σημασία της γλωσσομάθειας για την καλλιέργεια της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Για όλους αυτούς τους λόγους η γλωσσομάθεια είναι επιβεβλημένη στην εποχή μας, οπότε οι νέοι ,ειδικά, θα πρέπει να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, όχι μία αλλά όσες περισσότερες μπορούν.

 

(Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δερέκα Ευαγγελία)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης