Η πιο σημαντική πρόκληση της ανθρωπότητας σήμερα είναι να σταματήσει η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Κάθε 6 ή 7 χρόνια, ένας σημαντικός οργανισμός που ονομάζεται «Διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή» δημοσιεύει μια έκθεση σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Δεκάδες χιλιάδες επιστημονικές εργασίες από αξιόλογους επιστήμονες ανά τον κόσμο μας ενημερώνουν για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις αλλαγές που επιφέρει.
Παρακάτω θα προτείνουμε κάποιες λύσεις που έχουν ήδη προταθεί από επιστήμονες σε διαφορετικούς τομείς. Μία κατηγορία είναι αυτή των αποβλήτων. Οι αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης υλικών και η σωστή διαχείριση αποβλήτων όχι μόνο εξοικονομούν χρήματα, αλλά έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων και στη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε τη σπατάλη στα τρόφιμά μας. Περίπου το 1/3 των αγορών μας κάθε χρόνο χάνεται. Καλό θα ήταν το πλεόνασμα των τροφίμων να δίνεται σε τράπεζες τροφίμων ή να χρησιμοποιείται για ζωοτροφές. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε συνετοί με τα απόβλητά μας. Η καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων είναι η ανάκτηση ενέργειας από αυτά (καύση βιοαερίου από τα στραγγίσματα σκουπιδιών), καθώς και η υγειονομική ταφή.
Όσον αφορά τη βιομηχανία, γνωρίζουμε ότι τα εργοστάσια που παράγουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε για τα σπίτια, τα σχολεία, τα γραφεία απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου. Για καθαρότερες βιομηχανίες, το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ περιορίζει την ετήσια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου. Το όριο αυτό ελέγχεται και μειώνεται χρόνο με το χρόνο για να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται και η ρύπανση.
Άλλη μία κατηγορία είναι το κλίμα και η ενέργεια. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να έχουμε έναν κόσμο λιγότερο ενεργοβόρο και πιο φιλικό. Ένας τρόπος μείωσης είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική. Οι πηγές αυτές έχουν απεριόριστες ποσότητες ενέργειας σε σχέση με τα ορυκτά που κάποτε θα εξαντληθούν. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν παράγει καθόλου αέρια του θερμοκηπίου ή παράγει ελάχιστα.
Ακόμα τα μέσα μεταφοράς καίνε καύσιμα με βάση το πετρέλαιο και είναι υπεύθυνα για περίπου του ¼ των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Ευτυχώς τα οχήματα σήμερα γίνονται λιγότερο ρυπογόνα, δηλαδή υβριδικά και ηλεκτρικά. Αντίστοιχα μέτρα ερευνούν οι επιστήμονες να γίνουν τόσο στον αεροπορικό όσο και στον ναυτιλιακό κλάδο.
Επιπλέον οι πόλεις πρέπει να συμβάλουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος. Η ΕΕ ενθαρρύνει τις πόλεις μέσω ενός συμφώνου των δημάρχων να μειώσουν τις εκπομπές, να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των βιώσιμων μέσων μεταφοράς. Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο είναι ένας από τους τρόπους προκειμένου να εξερευνήσουμε εναλλακτικούς τρόπους περιήγησης στην πόλη. Επίσης, τα τριπλά τζάμια στα παράθυρα, η καλή μόνωση και οι στέγες που καλύπτονται με φυτά βοηθούν να διατηρούνται τα κτήρια δροσερά και είναι μερικοί από τους τρόπους μείωσης του άνθρακα σε σπίτια, γραφεία και σχολεία.
Η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συμβάλλει στην προστασία της φύσης που υπάρχει γύρω μας. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το έδαφος είναι μόνο χώμα, το έδαφος όμως αποθηκεύει άνθρακα με τη μορφή οργανικής ύλης. Η δέσμευση λοιπόν και η αποθήκευση άνθρακα είναι μία τεχνική που παγιδεύει το CO2, το συμπιέζει και στη συνέχεια το μεταφέρει σε κατάλληλο χώρο αποθήκευσης βαθιά κάτω από το έδαφος. Όσον αφορά τα δάση, η βιώσιμη διαχείρισή τους θα ήταν η φύτευση νέων δέντρων. Τέλος, θα πρέπει να γίνει και μια συνετή χρήση του νερού. Σε ορισμένα μέρη εγκατέστησαν σε σπίτια και ξενοδοχεία το ήδη χρησιμοποιημένο νερό, στις τουαλέτες τους.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα μόνο από συγκεκριμένες χώρες και δεν θα υπάρξει βελτίωση, αν δεν αλλάξει η κατάσταση παγκοσμίως. Όσοι λοιπόν συμφωνούν με τα παραπάνω οφείλουν να κάνουν πράξη στην καθημερινότητά τους μια πιο ήπια χρήση των φυσικών πόρων και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές.
Λέγγας Κωνσταντίνος
Α΄ γυμνασίου