(Το παρακάτω κείμενο συντάχθηκε από τον μαθητής της Α γυμνασίου Λέγγα Κωνσταντίνο)
Στις μέρες μας, όλο και περισσότερο μας ανησυχεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με έρευνες ή πιθανές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς. Αυτές οι παρεμβάσεις ξεκινούν από τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις καλλιέργειες και από τα δάση έως τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Αναφορικά, θα λέγαμε ότι μία από αυτές τις παρεμβάσεις είναι η βελτίωση των προβλέψεων για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή μια εταιρεία ή ένα σπίτι καλό θα είναι να έχουν ένα σύστημα προγραμματισμού που θα προβλέπει πόση ενέργεια χρειάζεται τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και μακροπρόθεσμα. Επίσης άλλο ένα επίτευγμα θα ήταν η ανακάλυψη νέων υλικών ή η αξιολόγηση νέων χημικών που θα μπορούσε να συμβάλει πχ σε ηλιακά καύσιμα, τα οποία μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια από το φως του ήλιου. Με αυτόν τον τρόπο, θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερο άνθρακα (πετρελαιοειδή).
Επίσης θα μπορούσαμε να βελτιστοποιήσουμε την δρομολόγηση των εμπορευμάτων. Έτσι με ένα καθαρά λειτουργικό πρόγραμμα θα γίνονταν συνδυαστικές αποστολές που σημαίνει ελαχιστοποίηση του συνολικού αριθμού ταξιδιών καυσίμων.
Παρόλο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους χρειάζονται ακόμη μια βελτίωση προκειμένου να γίνουν πιο χρήσιμα. Με λίγα λόγια, πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση της ενέργειας της μπαταρίας τους για να αυξήσουν τα χιλιόμετρα κάθε φόρτισής τους.
Επιπλέον, θα λέγαμε ότι τα πράσινα κτήρια θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά. Ένα έξυπνο πράσινο κτήριο θα μπορούσε να επικοινωνήσει με ένα κεντρικό δίκτυο και ανάλογα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να μπορέσει να μειώσει ή και να διακόψει την ενέργεια που χρησιμοποιεί για να μην υπάρχει σπάταλη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όσον αφορά τη γεωργία σε πολλές χώρες κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν είναι πιο εύκολο για τους αγρότες, αλλά απομακρύνει τα θρεπτικά συστατικά και μειώνει την παραγωγικότητά του. Έτσι έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση λιπασμάτων με βάση το άζωτο (Ν). Οπότε καλό θα ήταν οι αγρότες να προμηθευτούν ειδικά προγραμματισμένα ρομπότ που θα μπορούσαν να διαχειρίζονται ένα συνδυασμό καλλιεργειών. Επίσης, θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιες καλλιέργειες μπορούν να φυτευτούν και πότε, προκειμένου να μειώσουν την ανάγκη για λιπάσματα.
Ακόμη η παρακολούθηση της παράνομης αποψίλωσης των δασών θα μπορούσε να εποπτεύεται από δορυφόρους και όχι από επιτόπια ανθρώπινη παρατήρηση. Μέσα από αυτούς θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε αυτόματα κάθε παρανομία. Επιπλέον θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και ειδικοί αισθητήρες εδάφους προκειμένου να εντοπίζουν κάθε παράνομη υλοτόμηση.
Τέλος αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης των καταναλωτών. Οι ίδιοι οι διαφημιστές θα πρέπει να κατευθύνουν τους καταναλωτές έτσι ώστε αυτοί να συμπεριφέρονται με πιο φιλικούς τρόπους ως προς το περιβάλλον. Θα μπορούσε για παράδειγμα να τους παροτρύνουν να μπουν σε διάφορα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο.