Ένας γνωστός άγνωστος, ο Λουί Παστέρ

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής επισκεφτήκαμε το μουσείο  του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκεί παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα με θέμα τον Λουί Παστέρ. Σε αυτό μάθαμε για την ζωή του, τη συμβολή του στην ανθρωπότητα, την επιστημονική καριέρα του καθώς και την καλλιτεχνική του φύση η οποία αποδεικνύεται περίτρανα μέσα από διάφορα έργα τέχνης του. Αυτό ήταν κάτι το οποίο μας εξέπληξε γιατί κανένας μας δε γνώριζε αυτή την πλευρά της ζωής του.

 

Ο Λουί αναδείχθηκε ως επιστήμονας με  σπουδαίες ανακαλύψεις  όσο αφορά την ανθρώπινη υγιεινή, την συντήρηση και παραγωγή τροφίμων. Πρώτα από όλα, ανακάλυψε την παστερίωση, η οποία  χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση, κυρίως στα τρόφιμα. Επιπρόσθετα, ανακάλυψε την ζύμωση η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή κρασιού, ψωμιού και γενικότερα για την πήξη διαφόρων προιόντων. Η πιο σπουδαία ανακάλυψη όμως είναι το εμβόλιο κατά της λύσσας.

Στις  παλαιότερες εποχές, η λύσσα ήταν μία πολύ σοβαρή ασθένια που προβλημάτιζε πολλούς ανθρώπους και το εμβόλιο αυτό ήταν μια σωτήρια λύση η οποία γλίτωσε αρκετό κόσμο από τον θάνατο. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε αυτόν τον σπουδαίο επιστήμονα οφείλουμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και σε συνθήκες πολύ καλύτερες.

Πηνελόπη Δ. – Αθηνά Λ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης