ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

 paidia2

Τα παιδία σε τριτοκοσμικές χώρες είναι πολύ λυπημένα .Στης τριτοκοσμικές χώρες όπως η Αφρική δεν έχουν τα απαραίτητα αγαθά όπως είναι τα τρόφιμα , ρούχα , φροντίδα, φάρμακα  κπλ . αντιμετωπίζουνε πολλά προβλήματα όπως την πείνα , τον πόλεμο και αρρωσταίνουν , μερικοί γονείς εκμεταλλεύονται τα παιδιά τους και τα βάζουνε από μικρά παιδιά να πηγαίνουνε στο στρατό .Τα παιδία από τριτοκοσμικές χώρες είναι πολύ φτωχά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν της δυσκολίες που έχει η χώρα τους επίσης πηγαίνουν σε καλύβες που εκεί μένουν όλοι . Τα παιδία δεν μπορούν να πάνε σε γιατρούς γιατί δεν έχουν στην χώρα τους .Οι γιατροί δεν μπορούν να πάνε στης τριτοκοσμικές χώρες γιατί δεν μπορούν να βλέπουν τα παιδία να πεθαίνουν. Επίσης πολλά παιδιά  από πολύ μικρά τα στέλνουν στο στρατο και τα εκμεταλλεύονται με βια  και αρρωσταίνουν από ασιτία.

Η εκμετάλλευση των παιδιών

Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι μια πραγματικότητα ακόμα και στις μέρες μας. Είναι μία πραγματική κοινωνική μάστιγα, ειδικά στις τριτοκοσμικές χώρες. Εκεί πολλά παιδιά δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί ή για ελάχιστα χρήματα, διότι πρέπει να βοηθήσουν στη συντήρηση της πολύτεκνης συνήθως οικογένειάς τους. Αλλά ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών, που συχνά προέρχονται από υπανάπτυκτα κράτη, τα οποία είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης. Είτε οι γονείς τους είτε άλλα τρίτα πρόσωπα τα στέλνουν να ζητιανεύουν στους δρόμους ή να πουλάνε χαρτομάντιλα και λουλούδια στα φανάρια. Έτσι στερούνται το δικαίωμά τους στη μάθηση. Ο χειρότερος όμως τρόπος εκμετάλλευσης των παιδιών είναι η σεξουαλική κακοποίηση.Το φαινόμενο αυτό της παιδοφιλίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η εκμετάλλευση όμως δεν είναι και δεν περιορίζεται μόνο στον τρίτο κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική υπάρχει παιδική εργασία. Στις ανατολικές χώρες τα παιδιά στα φανάρια ζητιανεύουν και πλένουν αυτοκίνητα. 500.000 παιδιά στη Ρωσία, ζητιανεύουν, κλέβουν, πωλούν για να επιζήσουν και μαζί με τους ηλικιωμένους είναι τα θύματα της πρώην σοβιετικής υπέρ-δύναμης, χωρίς σχολική μόρφωση, τρομαγμένα από την μαφία, που εισπράττει μέρος του ιδρώτα τους . Αλλά ακόμα και το χειρότερο με τις διασυνδέσεις με την μαφία ανοίγει ο δρόμος για την εγκληματικότητα, που έχει αυξηθεί χαρακτηριστικά το 1996 κατά 75%.

Παναγιώτα Τσιμπίδη

Ιωάννα Σκάγκου

Σχολιάστε

Top