Διατροφή των Εξετάσεων

Διατροφή των Εξετάσεων

Κατά την περίοδο των εξετάσεων προσέξτε τον ύπνο και τη διατροφή σας.
Η νευρικότητα και το άγχος εκδηλώνονται με πολλούς παράγοντες, όπως αϋπνία, ανορεξία ή λαιμαργία.

Για  την πρώτη περίπτωση, ένα ζεστό χαμομήλι ή ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Ρωτήστε τον γιατρό σας για βιταμίνες που θα βοηθήσουν το μυαλό σας να μένει σε εγρήγορση.

Για την δεύτερη περίπτωση θυμηθείτε ότι:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝ ΠΑΡΕΤΕ Η ΧΑΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΙΛΑ!!

Μετά τις εξετάσεις, στις διακοπές σας, θα μπορέσετε να επανέλθετε στην προηγούμενη κατάσταση.

Μερικά κιλά παραπάνω ή παρακάτω δεν είναι καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως προσέξτε την υγεία σας:
Mην τρέφεστε αποκλειστικά με καφέ και μην παραλείπετε γεύματα

 

Προσέξτε τι τρώτε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων: βαριές ή αλλοιωμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές και δυσπεψία. Σας προτείνουμε ένα ισορροπημένο ημερήσιο διαιτολόγιο:

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Κατά την περίοδο των εξετάσεων μία βόλτα ή ορισμένες δραστηριότητες. όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ και άλλα σπορ, όταν γίνονται με μέτρο, ξεκουράζουν το μυαλό  από το διάβασμα.

 

Έχει αποδειχθεί πλέον σε εκατοντάδες έρευνες ότι η σωστή διατροφή, το πρωί, συμβάλλει στη διαφοροποίηση του δείκτη ευφυϊας και της ικανότητας μάθησης μεταξύ παιδιών που είχαν φάει ένα πλούσιο πρωινό κα αυτών που ήταν νηστικά ή είχαν φάει κάτι πρόχειρο.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η απόδοση των παιδιών που δεν έχουν καταναλώσει ένα καλό πρωινό μειώνεται ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα της ώρας. Αυτό οφείλεται πολύ απλά  στην ποιότητα  της ενέργειας που κρύβουν οι διάφορες τροφές. Ένας καλός συνδυασμός από τροφές με υψηλή ποιότητα ενέργειας θα  φέρει ασφαλώς και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Η ποιοτική διαφορά μεταξύ των τροφών έγκειται στην περιεκτικότητα τους σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Για να καταλάβουμε περισσότερο, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως δεν τρώμε μόνο για να γεμίσουμε το στομάχι μας ή για να πετύχουμε ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και για να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει όχι μόνο σήμερα, αλλά και τα υπόλοιπα χρόνια.

Απαραίτητο το καλό πρωινό
Το γάλα, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά μόνο του ή ακόμα και με το κρουασάν ή την τυρόπιτα αποτελούν πολύ φτωχό συνδυασμό, ώστε να παρέχουν την αρμονία και την σωστή αναλογία όλων των θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη και καλή επίδοση του παιδιού στο σχολείο.

συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων

 

Τα γεύματα θα πρέπει να είναι απλά στην σύνθεσή τους. Ενα βαρύ γεύμα προκειμένου να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας απαιτεί μεγάλες ποσότητες αίματος που κατευθύνονται προς το στομάχι. Αυτό έχει συνέπεια να στερείται η σωστή αιμάτωση από όλα τα όργανα του σώματος και φυσικά από τον εγκέφαλο. Αυτό που συμβαίνει τελικά είναι να μας πιάνει υπνηλία και αν δεν πάμε για ύπνο, η απόδοσή μας θα είναι αρκετά περιορισμένη. Επίσης, το καλό μάσημα των τροφών βοηθά στην καλύτερη αποδόμηση των τροφών, άρα και στην ταχύτερη πέψη τους. Τα πολλά υγρά ταυτόχρονα με τα γεύματα αραιώνουν τα πεπτικά υγρά και δυσκολεύουν την χώνεψη. Νερό είναι χρήσιμο να πίνουμε 5-10 λεπτά πριν την έναρξη του γεύματος- ώστε να μην διψάμε μετά- και κατά την διάρκεια του γεύματος έως και μια ώρα μετά, από ελάχιστο έως καθόλου. Ακόμα και το νερό θα πρέπει να το πίνουμε με μικρές γουλιές που θα τις κρατάμε λίγο στο στόμα πριν τις καταπιούμε. Με τον τρόπο αυτό ενυδατώνεται και αξιοποιεί καλύτερα το νερό το σώμα μας.

 

Ο μύθος του καφέ

 

Ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε περισσότερα από τρία κουταλάκια σκόνη καφέ λειτουργεί ανασταλτικά στην ποιότητα του ύπνου. Πέρα από αυτό το  νευρικό σύστημα διεγείρει την υπερέκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας με συνέπεια να μην επιτρέπει στο σώμα να πέσει σε βαθύ ύπνο και με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται επαρκώς έστω και αν φαινομενικά έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες.

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως βασικό συστατικό ενέργειας τη γλυκόζη. Όταν αυτή προέρχεται από φρέσκα φρούτα ή ξερά όπως σταφίδες, ξερά σύκα ή δαμάσκηνα και ίσως συνοδευόμενα και από λίγο άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, όλα αυτά μαζί αποτελούν ένα θαυμάσιο τονωτικό καύσιμο για την ομαλή και διαρκή λειτουργία του εγκεφάλου. Το ιδανικό άμεσο και ταχύτατο τονωτικό του οργανισμού είναι  ένα  ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ STRESS.

  • Βάλε προτεραιότητες!

Αν έχεις να παραδώσεις 2 εργασίες, ξεκίνα από αυτή που έχει το πιο κοντινό dead line. Αν έχεις άπειρο διάβασμα, άρχισε από το μάθημα στο οποίο είναι πιο πιθανό νε εξεταστείς ή να πέσει τεστ.

  • Μην αποσπάς την προσοχή σου!

Απομάκρυνε από το χώρο μελέτης σου οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπά την προσοχή. Περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, τηλέφωνο, ίντερνετ μπορούν να σου <<κλέψουν>> χρόνο και μετά να τρέχεις!.

  • Πέτα το μπαλάκι!

Αν δεν προλαβαίνεις να παραδόσεις μία εργασία, ζήτα από το καθηγητή σου μια παράταση. Αν δεν το κάνεις συστηματικά, σίγουρα θα δεχτεί να σου κάνει αυτή τη μικρή διευκόλυνση. Αν ο χρόνος σε πιέζει, αντί να πας φροντιστήριο με το λεωφορείο, παρακάλεσε τον πατέρα σου να σε πετάξει με το αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται να γίνεις το παιδί λάστιχο.

  • Πες και κάνα <<όχι>>!

Έχεις τη δουλειά της αρκούδας και ο φίλος σε παίρνει για να μιλήσετε. Πήζεις άσχημα με τις ασκήσεις γεωμετρίας και η μαμά σου ζητάει να μαζέψεις το δωμάτιο σου. Αντί να τους κάνεις το χατίρι και μετά να παραλύσεις από το άγχος, πες απλώς <<δεν μπορώ τώρα>>.

  • Λάδωσε…….

την μηχανή του μυαλού σου! Φρόντισε να τρως τις σωστές ώρες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κοιμήσου 8 ώρες κάθε βράδυ, μη πίνεις καφέδες και οργάνωσε σε 45΄ την μελέτη σου με 10΄ενδοιάμεσα διαλείμματα. Επίσης, εξοικονόμησε χρόνο για να βγεις για περπάτημα, να μιλήσεις με κάποιον στο τηλέφωνο ή να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αρωματικά άλατα. Προσέχουμε για να έχουμε!

Ηλιάδου Φρειδερίκη

Καρτσακλή Βαλεντίνα

 

 


 

Σχολιάστε

Top