Πόντος: Ένα όνομα , μια πατρίδα

Πόντος: Ένα όνομα , μια πατρίδα

Με αφορμή  την ανέγερση  μνημείου για την γενοκτονία των Ποντίων θα σας πω λίγα λόγια……

Στις 19 Μαΐου τιμούμε την επέτειο της ποντιακής Γενοκτονίας. Το Ελληνικό κοινοβούλιο ομόφωνα ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως                << Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο>>.

Η Γενοκτονία αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923, στοίχισε τη ζωή περίπου  213.000-368.000 λλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο ( στη Ρωσία) και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (1922) στην Ελλάδα. Η Γενοκτονία  ήταν ένα ανθρωπιστικό έγκλημα εναντίον του ελληνικού λαού, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ ολοκλήρωσε  με την σύμπραξη των Μεγάλων Δυνάμεων ( Γερμανία, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία).

Το προσφυγικό ποντιακό ρεύμα προς την Ελλάδα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 1922 και θα συνεχιστεί μέχρι το 1923.  Περίπου 400.000 ψυχές ξεριζωμένες από τις πατρογονικές τους εστίες εγκαταστάθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης άλλα και στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Καβάλας κ.α

Οι Πόντιοι Θρήνησαν γοερά τον ξεριζωμό τους. Ο θρήνος τους γράφτηκε και τραγουδήθηκε από όλους τους Πόντιους.

Κοίταξε τις πέτρες της Άγκυρας

Βλέπε και τα δακρυσμένα μου μάτια

Μείναμε σκλάβοι των Τούρκων

για δες της μοίρας τα γραμμένα

Η Ελλάδα κάηκε, κατακάηκε

Να τυφλωθείς καταραμένε Άγγλε

στην Ελλάδα δεν απόμεινε ελπίδα

Όσοι μας βοήθαγαν έκαναν πίσω

και τους Έλληνες τους παρέσυρε το κύμα

Η Ρωμανία πέρασεν

Η Ρωμανία επάρθεν

Η Ρωμανία πέρασεν

ανθεί και φέρει κι άλλο

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top