«Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στο σχολείο μας»

erasmus2Το Erasmus+ είναι  το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Περιλαμβάνει το μέχρι τώρα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, το Comenius, στο οποίο το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά την διετία  2010-2012 και για το οποίο γίνεται αναφορά παρακάτω, το πρόγραμμα eTwinning στο οποίο το γυμνάσιό μας συμμετέχει σε πολλά projects σε συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, από το 2012 μέχρι και σήμερα και για το οποίο υπάρχει πλήρης ενημέρωση στο ίδιο άρθρο και βέβαια το ‘το ‘’νέο’’  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ας δούμε όμως λίγα πράγματα για το καθένα από τα προγράμματα αυτά.

Η Ευρώπη πρέπει να παρέχει στους πολίτες της με την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητα που χρειάζονται σε μια κοινωνία της γνώσης. Ο κόσμος μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς και τα εκπαιδευτικά συστήματα χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν υιοθετώντας νέες μεθόδους διδασκαλίας και εκμάθησης και να αγκαλιάσουν τις  νέες ευκαιρίες που αναδύονται.

Η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η μη τυπική μάθηση των νέων είναι καίριας σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα Erasmus+ συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων. Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν υποστήριξη για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 2 εκατομμύρια φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης, 650.000 φοιτητές επαγγελματικής κατάρτισης

καθώς και περισσότεροι από 500.000 νέοι που θα συμμετάσχουν  σε προγράμματα ανταλλαγών ή εθελοντισμού στο εξωτερικό. Το νέο πρόγραμμα προσφέρει επίσης ένα μεγάλο εύρος χρηματοδοτικών δυνατοτήτων σε όλους τους οργανισμούς που ασχολούνται ενεργά με την τυπική και άτυπη εκπαίδευση και κατάρτιση, τη νεολαία και την άθληση.

Το σχολείο μας ένθερμος υποστηρικτής των Ευρωπαικών προγραμμάτων ζητά με αίτησή του να συμμετάσχει την τριετία 2004-2007 στο πρόγραμμα Erasmus+ και πιο συγκεκριμένα στον τομέα Key Action 2: Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών.

 

Αυτή η βασική Δράση του προγράμματος, ‘Στρατηγικές συμπράξεις για την σχολική Εκπαίδευση’ περιλαμβάνει σχέδια που θα διαχειρίζονται τόσο οι Εθνικές Μονάδες όσο και ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Education Audiovisual and Culture Executive Agency). Οι Στρατηγικές Συμπράξεις αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη ανάγκη για καινοτομία και στοχεύουν στην προσέγγιση όλων των φορέων που εμπλέκονται σε ένα συγκεκριμένο τομέα: την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία. Για μεγαλύτερο αποτέλεσμα, ένα έργο (project)μπορεί να περιλαμβάνει τόσο δραστηριότητες κινητικότητας όσο και συνεργασίας.

Η αίτηση για συμμετοχή του σχολείου μας στο νέο αυτό Ευρωπαικό πρόγραμμα  υποβλήθηκε απο τον Διευθυντή του Γυμνασίου μας και τον αρμόδιο στα Ευρωπαικά προγράμματα καθηγητή του σχολείου μας στίς 28/04/2014 με την σύμφωνη γνώμη του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας.

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

comeniusΤο πρόγραμμα Comenius αποτέλεσε την αρχή της θέσπισης του θεσμού των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το Γυμνάσιό μας.  Με την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν άλλες  4 χώρες  καθηγητές και μαθητές εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας ήρθαμε σε επαφή με μαθητές απο τις χώρες που επισκεφτήκαμε καθώς επίσης με τους γονείς τους γιατί στα σπίτια των παιδιών αυτών φιλοξενηθήκαμε και με ανθρώπους απο τις τοπικες κοινωνίες.

Ο τίτλος της σύμπραξης ήταν ‘The «3R» Heritage: Rights, Respect and Responsibilities’ και οι συμμετέχουσες χώρες  Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία, Πορτογαλία,  Ελλάδα. Καθηγητές και  μαθητές ταξίδεψαν στις χώρες που συμμετείχαν και  επίσης υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν με την γνωστή ‘’ελληνική φιλοξενία’ τους διεθνείς επισκέπτες. Ποιά ήταν όμως τα  αποτελέσματα του όλου προγράμματος;

 

  • Ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου.
  • Κινητοποίηση της δημιουργικότητάς με στόχο και μέθοδο.
  • Συνειδητοποίηση του ρόλου μαθητών και καθηγητών ως Ευρωπαίοι πολίτες.
  • Ενθάρρυνση της ανοχής και του σεβασμού προς τους προερχόμενους από άλλους λαούς και πολιτισμούς..
  • Προώθηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας.
  • Δικτύωση με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία.
  • Επικοινωνία με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών με άλλα Ιδρύματα του Εξωτερικού.
  • Επαφή με τη διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης.
  • Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών και μαθητών για συμμετοχή σε παρόμοιες δραστηριότητες.
  • Με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών το σχολείο κατάφερε να αποκτήσει ένα πιο προσιτό πρόσωπο, γεγονός που προάγει την ψυχική τους υγεία.
  • Διαμόρφωση στάσεων για το περιβάλλον του σχολείου και τη συνεργασία με τη σχολική κοινότητα.
  • Αύξηση κινήτρων μάθησης των ξένων γλωσσών, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου τους και των άλλων χωρών.
  • Ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των μέτριων μαθητών/τριών.
  • Βελτίωση της ευχέρειας στη χρήση της γλώσσας και δημιουργία κινήτρων για την εκμάθηση.
  • Αύξηση της δημιουργικότητας  και της φαντασίας.
  • Ενδυνάμωση της επικοινωνιακής δεξιότητας.
  • Ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού των μαθητών/τριών στα πλαίσια συνεργατικών δραστηριοτήτων.
  • Βελτίωση δεξιοτήτων στις Νέες Τεχνολογίες.
  • Ανταλλαγή και διάδοση της ιστορίας, του πολιτισμού, της σχολικής καθημερινότητας.
  • Συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Μαθητές, καθηγητές, Διευθυντής και εταιρικά σχολεία συνεργάστηκαν άψογα.

Κατά τη διάρκεια της δικής μας φιλοξενίας ο σύλλογος καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Χορτιάτη, ο πολιτιστικός σύλλογος Φιλύρου και ο Δήμος Χορτιάτη Πυλαίας προσέφεραν τη πολύτιμη βοήθειά τους για τη διευκόλυνση και την επιτυχία του προγράμματος.

 

etwinning1

Μετά την επιτυχία του   Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius,  άλλη μια συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λαμβάνει χώρα και φέτος στο πλαίσιο των επαφών με σχολεία του εξωτερικού. Πρόκειται για την συμμετοχή στο πρόγραμμα eTwinning, πρόγραμμα δηλαδή  ‘αδελφοποίησης’ με σχολεία την Ευρώπης, και όχι μόνο, τα οποία δίνουν την δυνατότητα και  την ευκαιρία στους μαθητές  να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Είναι μία συνεργατική δράση όπου 2 τουλάχιστον σχολεία από 2 τουλάχιστον χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων, Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και φυσικά ξένων γλωσσών, συνεργάζονται  σε κοινά παιδαγωγικά projects με κάποιο σχολείο του εξωτερικού, ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Όσο αφορά το σχολείο μας,  κάτω απο την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή αγγλικών κ. Σ. Καμπέλη  το σχολικό έτος  2012-2013 συνεργάστηκε με σχολεία της Ιταλίας, Λιθουανίας Τουρκίας και Γαλλίας ενώ κατά  το τρέχον έτος , έχει συνεργασία με σχολεία απο την Ρουμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία και Νορβηγία.

Ακολουθώντας την παράδοση που θέλει το Γυμνάσιό μας  πιστό στις συνεργασίες και στα ‘ανοίγματα’ προς  τα σχολεία του εξωτερικού, πάντα βέβαια στηριζόμενο στην προθυμία των μαθητών αλλά και την ενεργή υποστήριξη του Διευθυντή  και Υποδιευθυντή του σχολείου μας , είμαστε έτοιμοι  και  έμπειροι  πλέον, για ενεργή συμμετοχή στη νέα Ευρωπαική ‘πρόκληση’, το νέο Ευρωπαικό πρόγραμμα , για τα επόμενα έτη 2014-2020, το  Erasmus+  (Erasmus plus)

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_el.htm

Links:

Erasmus+   :          http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_el.htm

eTwinning   :        http://www.etwinning.net/el/pub/index.htm

Comenius   :        http://www.comenius3r.altervista.org/index.html

 

Κ.Καμπέλης Σταύρος (Αγγλικής Φιλολογίας)

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top